latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:17 | Аутор: РТРС

Шикман: ИЦМП треба да уступи ентитетима базу података са ДНК профилима

Тражићемо од српског члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ да не подржи ниједну одлуку која није у интересу породица погинулих и несталих из Републике Српске, истиче члан Привременог управног одбора Института за нестала лица БиХ Петар Шикман.
Петар Шикман - Фото: СРНА
Петар ШикманФото: СРНА

Члан Привременог управног одбора Института за нестала лица БиХ Петар Шикман сматра да би требало да Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/, у случају повлачења из улоге суоснивача у овој институцији, ентитетима уступи базу података са ДНК профилима.

То би било учињено због потребе идентификовања и убрзања процеса тражења несталих у БиХ.

"Република Српска би у том случају са домаћим кадровима могла да заврши идентификацију 650 посмртних остатака Срба који се годинама налазе у три спомен-костурнице Републике Српске", истиче Шикман у интервјуу за Срну.

Шикман је рекао да ће инсистирати од ИЦМП-а да ентитетима уступи базу података са ДНК профилима, без обзира на то да ли ће се они повући или не из улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ.

Говорећи о приоритетима у раду новоизабраног Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, Шикман поручује да ће од Колегијума захтијевати да то буде успостављање централне евиденције несталих у БиХ, рад на идентификовању и тражењу несталих.

Шикман напомиње да се све одлуке у Колегијуму директора Института за нестала лица БиХ доносе консензусом, због чега ће инсистирати на потпуној равноправности српског са бошњачким и хрватским члановима Колегијума.

"Тражићемо од српског члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ да не подржи ниједну одлуку која није у интересу породица погинулих и несталих из Републике Српске", каже Шикман.

Он вјерује да ће се избором новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ покренути процес тражења несталих Срба у БиХ, који је годинама у застоју.

"Мислим да процес тражења несталих Срба у БиХ не зависи од Амора Машовића, већ превасходно од српских представника у Институту за нестала лица БиХ, који не би требало само да `слијежу раменима` и тиме дају алиби Машовићу да ради само у интересу бошњачких жртава", наводи Шикман.

Уколико не успије ништа постићи да се промијени у раду Института за нестала лица БиХ и убрза процес тражења несталих Срба, Шикман је спреман у сваком тренутку да се повуче са ове позиције.

"Мене је поставио Савјет министара БиХ да радим у привременом Управном одбору Института и увјерен сам да ћу оправдати њихово повјерење и заступати српске интересе", наводи Шикман.

Уколико српски представници не могу постићи резултате у раду Института за нестала лица БиХ, сматра он, онда нема потребе да троше вријеме и новац и треба да се повуку из те институције.

Привремени Управни одбор Института данас би требало да одржи први састанак са новоизабраним Колегијумом директора Института, на којем ће им бити дати задаци које морају обавити.

"Тражићемо од њих да испуне задатке, ако не могу и не желе радити нека одмах поднесу оставку", истиче Шикман за Срну.

Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ изабрао је прошле седмице у Сарајеву нови Колегијум директора Института за нестала лица БиХ, у који су именовани Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић.

Извор: Срна