latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

"Кустендорф" међу 25 најопуштенијих фестивала на свијету

Филмски и музички фестивал "Кустендорф" поново је уврштен у годишњу листи 25 најопуштенијих филмских фестивала на свијету /The Coolest Film Festival in the Worldу/ 2017. години, америчког најчитанијег филмског часописа "Мувимејкер" /Moviemaker/.
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

Листу је саставио осмочлани жири који чине филмски ствараоци, уредници програма филмских фестивала и филмски публицисти.

На овогодишњој листи налазе се фестивали у распону од добро познатих смотри које окупљају хиљаде филмских умјетника до фестивала за које нису чули ни најпосвећенији филмски ентузијасти и ствараоци.

Фестивал у Дрвенграду уписан је у каталог топонима у распону од "Џерома" у Аризони до јужнокорејског "Џонџуа" и од "Арктичког круга" до карипске обале Колумбије.

У образложењу, на сајту "Мувимејкера" се наводи да на "Кустендорфу" вријеме стаје, а посјетиоци су уроњени у свијет чудесних филмова, непрекидних журки и прича мајстора филмске умјетности.

Напомиње се да је на челу скупа Емир Кустурица, српски филмски аутор и добитник двије "Златне палме", који привлачи лучоноше филмске умјетности, попут Џонија Депа, Алфонса Куарона и Андреја Кончаловског на разговоре и ретроспективе.

"Сва пажња је усмјерена на препознавање нових талената из читавог свијета, па је фестивал савршено мјесто за долазећу генерацију младих филмских аутора", наводи се у тексту.

Ово је други пут да се "Кустендорф" налази међу најбољим фестивалима које бирају реномирани филмски радници - сценаристи, редитељи, продуценти, критичари.

У образложењу "Мувимејкера" наводи се да фестивали на њиховој листи имају једну заједничку тачку - "нешто изузетно због чега посјетиоци не желе да оду".

Филмски и музички фестивал "Кустендорф" одржава се сваке године у јануару на Мећавнику, а ове године обиљежио је 10. рођендан.

Осим "Кустендорфа", на Мећавнику се одржавају још два фестивала, љетњи фестивал класичне руске музике "Бољшој", који се у јулу одржао по пети пут, а од прошле године успјешно је стартовао и Јесењи позоришни фестивал.

Сви фестивали имају за циљ прожимање енергије и искуства прослављених и младих умјетника.

Извор: Срна