latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:37 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

БиХ-Кина: Сарадња у спровођењу конкретних пројеката

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић данас је са предсједником кинеске корпорације Сино-ЦЕЕ фонд Ђангом Ђенћингом разговарао о сарадњи у спровођењу енергетских, инфраструктурних, али и других значајних пројеката за које су заинтересоване водеће кинеске компаније.
Шаровић са представницима кинеске делегације у Сарајеву - Фото: СРНА
Шаровић са представницима кинеске делегације у СарајевуФото: СРНА

Ријеч је о фонду капацитета 10 милијарди евра, утемељеном као нова платформа за инвестициону сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

"Постоји велика опредијељеност и шанса да заједно радимо и градимо и кроз овај фонд, у интересу наших земаља и наших привредника. У плану и реализацији је неколико кључних пројеката са кинеским партнерима, посебно у области енергетике и инфраструктуре, али се све више отвара и простор за инвестирање у бизнису, пољопривреди, трговини и другим секторима", рекао је Шаровић.

Ђанг је изразио захвалност Шаровићу и партнерима у БиХ на спремности и искреном и одговорном ангажовању на пројектима.

Међу планираним пројектима су хидроелектрана "Дабар" у Требињу, те термоелектране "Каменград" у Санском Мосту и "Гацко", док су у фази финализације термоелектрана "Бановићи" и пројекат Термоелектране "Тузла" - блок седам, један од највећих послијератних пројеката у БиХ.

Кинеска страна је изразила интересовање и за пројекте у области обновљивих извора енергије, као што су соларна и енергија вјетра, за шта у БиХ постоје знатни неискориштени потенцијали.

Извор: Срна