latinica  ћирилица
25/09/2017 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Антифашисти извиждали Колинду: "Тито, Тито..."

Истарски антифашисти извиждали су у Пазину предсједницу Колинду Грабар-Китаровић, а окидач је био њен говор у којем је споменула заслуге Цркве.

Говорећи на свечаној сједници жупанијске скупштине, поводом обеиљжавања Дана Истарске жупаније и 70. годишњице Париске мировне конференције, Китаровић је, између осталог, рекла да се Истри развио први антифашистички покрет, те да је сваки истарски домољуб био антифашист, независно од идеолошке припадности.

"Посебан допринос тој народној борби за слободу дало је католичко свештенство. ... Тај допринос није нажалост након рата био цијењен. Напротив, Црква је из идеолошких разлога била изложена различитим прогонима, па и убиствима свештеника и вјерника. И то треба рећи као једну од истина..", рекла је Китаровић чије ријечи су дочекане са незадовољством бројних окупљених антифасиста.

На њеном изласку из дворане они су узвикивали “Тито, Тито“, а потом су почели и да пјевају партизанске пјесме.

Китаровић је заслужила и аплаузе када је почела да критикује актуелну владу. "Жао ми је што то морам да кажем, али све хрватске владе до сада само су формално истицале децентрализацију као политички циљ. Нисмо се међутим у томе готово ни помакнули. С друге стране, жупаније су упркос томе показале иницијативу...", рекла је Китаровић.

С друге стране говор бившега предсједника Стјепана Месића прекидан је аплаузима сваки пут када би спомеуо Тита.

Извор: Танјуг