latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:39 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Центар "Дајте нам шансу - Звјездице" добија мобилни тим (ВИДЕО)

Дјечији едукативни центар "Дајте нам шансу - Звјездице" у Бањалуци пружа помоћ дјеци са потешкоћама у развоју и њиховим породицама, а рад овог центра био би употпуњен оснивањем мобилног тима. Центар је отворен у септембру 2015, а његове услуге тренутно користи 115 лица.
Рад са дјецом - Фото: РТРС
Рад са дјецомФото: РТРС

Дјеци с потешкоћама у развоју у овој установи омогућен је боравак 4-5 сати дневно. Обезбијеђена је помоћ логопеда, дефектолога, психолога, медицинске сестре и социјалног радника.

- Нама треба дневно збрињавање од 7-19 сати. У удружењу у које водим своје дијете не добијам ту услугу, па смо се обратили Центру "Дајте нам шансу - Звјездице", гдје су рекли да ће формирати мобилну службу и да ће прихватити нашу дјецу кад нама затреба - каже Саво Тешановић, отац дјечака са посебним потребама.

Осим бесплатних индивидуалних и групних третмана, дјеци ће формирањем мобилног тима бити пружени третмани и у њиховим домовима.

- У том мобилном тиму били би медицинска сестра и социјални радник који би радио суботом и недјељом. Тим би ишао у домове, а родитељ би могао да обави све што треба - каже Драгана Зец, предсједник Скупштине Удружење за подршку породицама са дјецом и особама са потешкоћама у развоју "Дајте нам шансу - Звјездице".

Подршку реализацији овог пројекта пружа и Град Бањалука субвенцијом од 20.000 КМ.

- Овдје није проблем само са дјецом, већ и са родитељима који су социјално угрожени, неки су незапослени и имају огромне проблеме кад је у питању и сам превоз дјеце, јер нису сва дјеца овдје стационирана - кажр Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Центар услуге пружа свим корисницима, без обзира на њихову старосну доб. Тренутна старосна граница корисника је од три до 40 година.