latinica  ћирилица
25/09/2017 |  18:15 ⇒ 26/09/2017 | 10:40 | Аутор: РТРС

Жестоке осуде Црнатковог обраћања у Салцбургу (ВИДЕО)

Делегација која је Српску представљала на 13. Међународној конференцији европских региона и градова у Салцбургу, жестоко је осудила обраћање министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка који је, говорећи о неиспуњавању упитника ЕУ, Владу Српске оптужио за корупцију и низак ниво економије. За градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, ријеч о страначком представљању Црнатка. Жестоко реаговање и из ресорног министарства из којег је саопштено да је "Црнадак морао истаћи да су институције Српске свој дио посла у вези с упутником урадиле одавно."
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Дан након конференције у Салцбургу, градоначелник Бањалуке и даље несхватљивим сматра понашање министра иностраних послова Игора Црнатка. Док су остали министри бранили неодбрањиво и објашњавали необјашњиво, Црнадак је, каже, у свом обраћању институције Српске и Бањалуку помињао у негативном контексту.

- Ми смо дошли у Салзбург да Бањалуку представимо као европску престоницу културе да говоримо о туристичким потенцијалима, а онда министар иностраних послова дође и сопствени град, у којем "води" ПДП, изнапада и покуша растјерати све странце који би хтјели доћи у Бањалуку - каже Радојичић.

Радојичић сматра да је Црнадак међународни скуп искористио за унутрашње политичке обрачуне и тиме нанио огромну штету граду на Врбасу.

- Љепше изјаве о Бањалуци сам слушао од Алкалаја и Лагумџије док су били министри иностраних послова, него од Игора Црнатка. То није ни министар БиХ, ни Републике Српске ни Бањалуке, него један приватни страначки плаћеник који учествује на оваквих скуповима и можете мислити шта говори по свијету - каже Радојичић.

А Игор Црнадак је, одговарајући на питање модератора зашто БиХ касни с попуњавањем упитника ЕУ, како наводе у бањалучкој делегацији, ничим изазван, навео да припада политичком блоку који се одлучно противи Влади Републике Српске.

- Противим се, јер је њена политика довела Републику Српску до највећег могућег нивоа корупције и најнижег могућег нивоа економије и оптимизма код људи, али одговорност за кашњење са Упитником не може се приписати ниједној од страна у БиХ и ниједном појединцу. Разлог су били наши унутрашњи односи и генерално тешка политичка ситуација - рекао је Црнадак.

Ресорни министар Српске Златан Клокић упозорава да је Црнадак морао истаћи да су институције Републике Српске свој дио посла давно одрадиле. Додаје, Савјет министара више од годину није у стању да ријеши питање превода обједињених одговора који ће бити послати Европској комисији.

- Црнадак се могао бар једном ријечју осврнути на хаос који постоји у заједничким институцијама и на чињеницу да Савјет министара нема парламентарну већину, за разлику од институција Српске које су у потпуности стабилне, без обзира на покушаје Савеза за промјене да хаос из Сарајева пренесе у Бањалуку - истиче Клокић.

СНСД-ов Сташа Кошарац Црнатка подсјећа да Српска, у складу са Уставом, испуњава све своје обавезе. Реторика ПДП-овог министра, за Кошарца, реторика је бошњачких политичара.

- Морамо бити свјесни да ПДП нема ниједног посланика у Представничком дому ПСБиХ, а има министра. То очигледно говори о њиховој повезаности с дијелом бошњаких и структура које нису добронамјерне према Републици Српској - наводи Кошарац.

Оптужбе и реакције, које су услиједиле након његовог обраћања у Салцбургу, Игор Црнадак, за РТРС није желио да коментарише, али је за Срну изјавио да је Радојичићево реаговање на његов наступ лажно. Тврди да ниједна ружна ријеч није речена ни о Бањалуци, нити о Републици Српској.