latinica  ћирилица
25/09/2017 |  18:58 ⇒ 26/09/2017 | 07:46 | Аутор: РТРС

Шеф ОБА БиХ подноси извјештај због прислушкивања хрватских привредника (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић најавио је да ће Предсједништво разматрати аферу наводног прислушкивања хрватских званичника и привредника. За сутра је у Сарајеву најављен састанак Извршно-обавјештајног одбора који чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његови замјеници Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда. Очекује се да директор ОБА Осман Мехмедагић поднесе извјештај о посљедњим дешавањима.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Након афере "Ушће" и негираног прислушкивања званичника Србије, ОБА БиХ поново је у центру шпијунског скандала. Овог пута, како тврде поједини медији из Хрватске и БиХ, тајно су праћени и прислушкивани појединци и групе из БиХ који имају пословне и политичке везе с нашим западним сусједима.

- Опасно је што у БиХ већ годину и по дана ОБА БиХ потресају скандали за скандалом. Реаговала је Србија, а сада реагује Хрватска, а по свој прилици још једна земља припрема се да слично реагује - каже Средоје Новић, члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ (у оставци).

О шпијунирању се једино оглашаво министар безбједности Драган Мектић док Извршно-обавјештајни одбор, којем је то посао, тек сутра планира сједницу на тему прислушкивања. Мектић и без Одбора зна да нема афере већ да је ОБА БиХ радила по закону, штитећи економски интерес БиХ.

- Нема никакве обавјештајне афере, то овим који су раскринкани и погођени овим што ми знамо одговара да претворе у некакву обавјештајну аферу - каже Мектић.

Шта то Мектић зна, а његов замјеник Мијо Крешић не зна? Одакле му оперативни подаци да јавно устврди да званичници Хрватске нису прислушкивани, али јесу појединци у БиХ који су пријетња економским интересима- питају чланови Заједничке комисије за праћење рада ОБА БиХ.

- Министар безбједности не би требало да има приступ таквим подацима. Моје мишљење је да оперативне податке не би требало да има било ко ко по закону не може располагати тим подацима, а сигурно да министар то не може имати - сматра Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије.

У зависности од сједишта централе, медији различито пишу о позадини шпијунске афере. Сарајевски оправдавају дјеловање ОБА БиХ јер спречава улазак наводно сумњивог руског капитала у мостарски Алуминиј, посушки рудник боксита и друга хрватска предузећа.

То што су Руси заинтерсовани за лукавачку Коксару у Тузланском кантону није економска окупација Федерације- одговарају с хрватских портала који све ово виде као игру којом се Хрвати желе представити као мали Руси и снизити њихове акције код Американаца пред одлучујући битку за промјену Изборног закона БиХ.