latinica  ћирилица
26/09/2017 |  12:22 | Аутор: РТРС

Лијек против астме зауставља ширење рака простате?

Британски научници дошли су до револуционарног открића које би могло да успори или чак заустави ширење рака простате на кости.
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив) -
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив)

Када рак простате метастазира на коштану срж, болест се обично сматра неизљечивом. Међутим, научници Универзитета у Јорку открили су зашто се рак простате тако често шири на кости и како се тај процес може зауставити. Открили су да се протеин у коштаној сржи понаша као "магнетна прикључна станица" за ћелије рака простате у крви, али и да нетоксични лијек познат само као АС1517499, дјелује као да зауставља раст канцера, када се причврсти за кост.

Истраживачи се сада надају да ће овај лијек који је оригинално развијен за потребе лијечења алергијске астме, сада моћи да тестирају на пацијентима који се налазе у узнаредовалој фази рака костију.

Професор Норман Мајтланд, начелник Института за молекуларну биологију Јорк универзитета каже да су ћелије рака простате које циркулишу организмом сличне свемирским бродовима који круже у потрази за мјестом на које могу да пристану и оснују нову колонију.

- Без прикључне станице, "брод", односно ћелија, само плута у организму и не причињава никакву штету - каже он.

Проблем је у томе што неки протеини у костима привлаче рецепторе у матичних ћелија рака, а када се оне причврсте, покрећу своју "колонију".

Зато 80 одсто мушкараца код којих је дијагностикован узнапредовали облик рака простате, добије и тумор костију који се сматра неизљечивим.

Мајтланд каже да су клиничке студије које укључују АС1517499 ипак далеко, али да ће готово сигурно укључити мушкарце који су у узнапредовалим стадијумима болести.

Извор: Агенције