latinica  ћирилица
26/09/2017 |  14:50 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Штрбац: Пресуда Капетану Драгану је срамота хрватског правосуђа

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је пресуда сплитског суда од 15 година затвора Драгану Васиљковићу, званом Капетан Драган, за наводне злочине у Хрватској срамота хрватског правосуђа и да нема упоришта у доказима.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац, који је учествовао у тиму одбране, рекао је да је непријатно изненађен што је Капетан Драган осуђен пред судом по двије тачке оптужнице - за наводно злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

"Према доказима, требало је да буде ослобођен по свим тачкама оптужнице. За ослобађајући пресуду требало је да буду храбре и поштене судије, али очито да нису имали ни храбрости нити судијског поштења. Дали су му 15 година затвора, што нема упоришта у доказима", нагласио је Штрбац.

Према његовим ријечима, и да се десило оно што је Васиљковићу стављано на терет, да је на тврђави у Книну неког ударио ногом или ошамарио, то по међународним стандардима не може да буде ратни злочин, а није ни то урадио.

Штрбац је истакао да не може бити злочин и то што се десило у Глини да су у току једне акције, за коју га и не терете, у ширем рејону страдала два човјека, један њемачки новинар и један домаћи човјек, који су свјесно ушли у унакрсну ватру иако су упозоравани "и ко зна ко их је убио".

"Али, ето, Хрвати ко зна који пут доказују да је код њих све могуће, да у пресудама нема ни `п` од правде, да своје пресуде не темеље на доказима, него на јавном мњењу. То су политичке одлуке, судије ослушкују шта народ и политика очекује, а не темеље је на доказима", рекао је Штрбац.

Он је додао да разумије да су судије од крви и меса и да треба да остану да живе у Сплиту и да би имали проблема да су донијели једину праведну поштену одлуку, која би била ослобађајућа пресуда.

"Рачунао сам да ће добити не више од осам година и да ће данас бити слободан, и то би била натегнута пресуда да заштите себе. Рачунао сам да ће данас бити спакован у авион и враћен у Аустралију", навео је Штрбац.

Он је додао да једва чека да види образложење на којим ће доказама бити заснована ова пресуда о кривици.

"И даље сам убијеђен да ће на крају суђења, другог или трећег, бити укинута пресуда и враћена на поновно суђење и да ће, све док га не ослободе, бити тих укидања јер нема доказа ни за оптужбу, а камоли за пресуду", истакао је Штрбац.

У случају да ова првостепена пресуда постане правоснажна, у њу ће бити урачунато и 12 година које је Капетан Драган провео у притвору у Аустралији и Хрватској.

"Они њему морају након првостепене пресуде продужити притвор, али он би могао чим пресуда буде правоснажна тражити условни отпуст и помиловање, и то ће добити. Али њему то није у интересу јер да је хтио калкулисати могао је са њима постићи споразум о кривици и сигурно би му дали мање него сада", навео је Штрбац.

Он је додао да не треба сметнути с ума да би, у случају да је Капетан Драган ослобођен, Хрватска морала да плати штету за неосновани боравак у затвору.

"То ће они ионако морати кад-тад јер ће он морати да буде ослобођен", рекао је Штрбац, наводећи да ће се одбрана жалити на овакву пресуду за коју нема релевантног материјала.

Драган Васиљковић, звани Капетан Драган, осуђен је на 15 година пред судом у Сплиту за наводни злочин против ратних заробљеника и цивила од средине 1991. до почетка 1993. године.

Он је проглашен кривим по двије тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Извор: СРНА