latinica  ћирилица
26/09/2017 |  17:00 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

СНС: Пресудом Капетану Драгану пресуђено свим Србима

Српска напредна странка оцијенила је да је Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, данас у Хрватској осуђен у политичком процесу, чиме је пресуђено свим Србима који су почетком 90-тих година стали у одбрану својих колективних права и своје државе.
СНС - Српска напредна странка - Фото: Screenshot
СНС - Српска напредна странкаФото: Screenshot

Потпредсједник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић нагласио је да прогон Срба из Хрватске остаје горућа срамота цијеле Европе, а да је пресуда Васиљковићу само још један у низу шамара српском народу.

"Није се ништа друго ни могло очекивати од правосуђа државе у којој су инспиратори и спроводиоци највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата данас слављени као хероји", поручио је Ђурић, саоштено је из СНС-а.

Према његовим ријечима, умјесто што политички мотивисаним пресудама настављају да потхрањују шовинистичку мржњу према српском народу, правосудни органи у Хрватској могли би да учине нешто поводом табле са усташким поздравом у Јасеновцу или чињенице да је више од четврт милиона људи протјерано, а више од 2.000 убијено и нестало током акција етничког чишћења цинично названих "Олуја" и "Бљесак", а да нико од најодговорнијих није за то кажњен.

"Политичке пресуде не доприносе помирењу народа и нормализацији односа у региону, јер будућност се не може градити на искривљењу историјских чињеница и прећуткивању правих злочина и амнестирању правих злочинаца", нагласио је Ђурић.

Он је рекао да је Васиљковић, очигледно, осуђен за примјер, као симбол отпора стварању државе у којој српски народ, његова култура и вјера нису били пожељни, док у очима свог народа и својих сабораца он никада неће бити злочинац.

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, данас је у сплитском Жупанијском суду неправоснажно осуђен на 15 година затвора за наводни злочин над ратним заробљеницима и цивилима од средине 1991. до почетка 1993. године.

Он је проглашен кривим по двије тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Од првог дана суђења, 20. септембра прошле године, па све до завршних ријечи крајем прошле седмице, Васиљковић је негирао извршење дјела која му се стављају на терет.

Капетан Драган, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је прије 11 година у Аустралији. У јулу 2015. године изручен је Хрватској.

Извор: СРНА