latinica  ћирилица
27/09/2017 |  14:05 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Симптоми који најављују срчани удар

Увијек је важно да пратите сигнале које вам шаље васе тело, поготово када је реч о кобним болестима, попут срчаног удара.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Срчани удар није изненада, већ се може предвидјети, а симптоми се јављају недјељама прије.

Мучи вас несаница и стално осјећате умор.

То може да представља упозорење да се коронарна артерија сузила у великој мјери. Смањен доток крви у срце доводи до повећаног рада срчане пумпе, што чини да се осјећамо малаксало и премореном, а притом да не можемо ни да заспимо.

Отежано дисање

Ова појава је склонија женској популацији. Поента је у томе што респираторни и кардиоваскуларни систем зависе један од другог, па тако кад срце прима мање крви, самим тим плућа имају и мање кисеоника. Отуда кратак дах.

Мишићна слабост и непријатан осјећај у грудима

Пошто имамо мањи проток крви, мањак кисеоника, па самим тим је и циркулација крви све лошија. Мишићи у тим условима не могу да се контрахују. Што се коронарна артерија више сужава, проток крви постаје неравномјеран, а све се то манифестује у жигању у предјелу груди. Касније настају пробадања, болови...

Ако дођете у ситуацију да осјетите све наведене симптоме, саветујемо вам да се одмах обратите љекару, како бисте спријечили кобан исход!

Извор: Б92, Агенције