latinica  ћирилица
29/09/2017 |  12:26 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ отворило истрагу против Мектића

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против министра безбједности БиХ Драгана Мектића на основу пријаве коју је против њега поднио стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Галијашевић - Мектић - Фото: РТРС
Галијашевић - МектићФото: РТРС

"Ради се о пријави коју је Галијашевић поднио крајем 2015. године. Она је прво одбачена, али ју је Тужилаштво прихватило након подношења притужбе на одлуку тужиоца. Поступајући тужилац ће тужилачку одлуку донијети након поступања на основу налога, поновног разматрања и оцјене свих доказа", саошпштено је незванично из Тужилаштва БиХ.

Галијашевић је у пријави навео да је Мектић починио продужено кривично дјело помагање починиоцима кривичног дјела ратних злочина над Србима на Озрену у операцији "Фарз 95" и након ње, креирајући политичке афере и износећи бомбастична открића.

У пријави је наведено да је Мектић тврдио да је Галијашевић учествовао у тим злочинима на Возући иако, како тврди он, никада није био на том подручју. Навео је и да је Мектић злоупотријебио положај и овлашћења тако што је оптуживањем особе која није починила злочин помогао непознатом починиоцу ратног злочина на Озрену да избјегне заслужену казну због ритуалног одрубљивања глава 192 српска војника и цивила.

Галијашевић каже да је поднио жалбу на ранију одлуку тужиоца и да очекује да ће Тужилаштво радити професионално.

"Ту се ради о два кривична дјела. Прво је помоћ починиоцу послије почињеног кривичног дјела. Мектић је помогао ратним злочинцима, муџахединима који су клали. Друго кривично дјело је злоупотреба службеног положаја у вези са лажним оптуживањем и угрожавањем безбједности невине особе јавном оптужбом са позиције моћи министра безбједности", наводи Галијашевић.

Мектић је оцијенио да се ради о још једној "невиђеној глупости и небулози Тужилаштва БиХ". Додао је да је Тужилаштво раније утврдило да нема основа за истрагу у том предмету и да не зна ни у ком својству се он ту појављује, ни шта му стављају на терет. За све је оптужио вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић за коју каже да "чезне да га оптужи за неко кривично дјело".

Тужилаштво БиХ је најавило да ће се данас огласити поводом "случаја Мектић".

Извор: Глас Српске