latinica  ћирилица
01/10/2017 |  08:19 ⇒ 02/10/2017 | 08:14 | Аутор: РТРС

Референдум у Каталонији – стотине повријеђених, гумени меци у Барселони (ВИДЕО)

Упркос противљењу Мадрида, у Каталонији је одржан референдум о независности. Драматичне слике из Барселоне обишле су свијет. Стотине је повријеђених у сукобима с полицијом, која је покушала да спријечи гласање. Ипак, излазност је, према подацима каталонске власти, још током поподнева премашила 50 одсто.
Каталонија - сукоб са полицијом - Фото: РТРС
Каталонија - сукоб са полицијомФото: РТРС

Шпанска полиција послала је појачање у Барселону још прије свитања. Изборна комисија за надгледање гласања је расформирана, а хиљаде полицајаца блокира улаз на биралишта. Затворено је више биралишта, заплијењен гласачки материјал и искључен интернет на бирачким мјестима. 

"Влада је покушала да нас блокира од гласања и то је било врло тешко. Каталонци су врло срећни што су могли гласати, то је оно што нам је било потребно", рекао је каталонски гласач Марк Цастилви. 

У сукобима с полицијом, која је употријебила и гумене метке, повријеђено је више од 450 лица. Градоначелница Барселоне позвала је шпанског премијера Маријана Рахоја да поднесе оставку и затражила од полиције да престане са употребом силе над гласачима. Насиље је осудио и каталонски предсједник. 

"Неоправдано, ирационално и неодговорно насиље шпанске државе неће зауставити Каталонце да мирно гласају. Данашњи срамни инциденти заувијек ће остати у сјећању", поручио је каталонски предсједник Карлес Пуџемон.

Шпански званичници критиковали су регионалну каталонску полицију што није спријечила одржавање, како кажу, нелегалног референдума.

Шпански званичници критиковали су регионалну каталонску полицију што није спријечила одржавање, како кажу, нелегалног референдума.

"Предсједник Пуџдемон и његова влада одговорни су за оно што се догађа и што би могло да се деси ако се то сада не заустави. Нема смисла наставити са овом фарсом коју данас спроводи каталонска влада", истакао је званичник шпанске владе Енрик Миљо.

Шпанска полиција испалила је гумене метке на окупљене испред гласачког мјеста у Барселони, изјавили су данас очевици.
"Полиција је испалила гумене метке на раскрсници двије улице у Барселони", навели су очевици, преносе локални медији.

Ситуација је неизвјесна, каже новинар шпанског Ел мундо депортива Владимир Станковић. 

"Нема изборне комисије која би саопштавала резултате и предвиђала излазност, не зна се ко ће саоштити резултате, када ће саопштити, да ли постоји некакав цензус који би дао било какву валидност.  Остаје да се током ноћи и сутрашњег дана потражи одговор на њих и да се ситуација разјасни", додао је Станковић.

Каталонске власти очекују да ће број изашлих на референдум премашити 2,3 милиона, колико је људи 2014. године подржало незванични плебисцит. Тада је више од 80 одсто било за независност Каталоније. У односу на тај референдум, овај је обавезујући.  

Предсједник Каталоније обећао је да ће, уколико опција ЗА побиједи, Каталонија изаћи из Шпаније 48 сати након објаве резулатата.