latinica  ћирилица
01/10/2017 |  08:22 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Отварање дионице аутопута Бањалука-Добој (ВИДЕО/РТРС уживо)

Интонирањем химни Републике Српске и Србије у Лакташима је почела церемонија отварања дионице ауто-пута "9. јануар" /Бањалука-Добој/ од Маховљана до Друговића у дужини од 10 километара.
Свечано отварање дионице ауто пута 9. јануар - Фото: РТРС
Свечано отварање дионице ауто пута 9. јануарФото: РТРС

Отварању дионице ауто-пута присуствују предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и народни посланици, премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, локалних заједница, руководство предузећа "Аутопутеви Републике Српске", званице из јавног и друштевног живота, те бројни грађани.

Предвиђено је да се на отварању дионице ауто-пута обрате Додик, Вучић и Чубриловић.

На дионици аутопута који ће данас бити отворена, изграђено је и 16 објеката, међу којим су три најзначајнија: вијадукт Маховљани, вијадукт Лакташи 2 и мост Врбас.

Обим посла на аутопуту "9. јануар" превазилази све досадашње грађевинске подухвате у Републици Српској, а квалитет досад обављеног посла у сваком сегменту грађевинарства на нивоу је свјетске праксе у нискоградњи.

Идеја је да прије зимских услова возачима буде омогућено да избјегну пут преко оштрих кривина и дугих успона Тутњевца, на којима су учестале саобраћајне несреће.

Пренос свечаности отварања ауто-пута "9. јануар" можете гледати на програму Телевизије Републике Српске.