latinica  ћирилица
01/10/2017 |  09:02 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Устоличење новоизабраног епископа далматинског Никодима

Његова светост патријарх српски Иринеј предводио је свечани чин наречења новоизабраног епископа далматинског Никодима у Манастиру Крка.
Наречење новоизабраног епископа далматинског Никодима (Фото:СПЦ) -
Наречење новоизабраног епископа далматинског Никодима (Фото:СПЦ)


Синоћњем свечаном чину наречења присуствовали су митрополити црногорско-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије, те епископи бачки Иринеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игњатије, зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, брегалнички Марко и стобијски Давид.

Пошто је архимандрит Никодим пред патријархом, архијерејима и благочестивим народом изјавио да се повинује вољи Светог архијерејског сабора који га је изабрао за епископа далматинског, у манастирском храму Светог архангела Михаила вечерњу службу је служио новонаречени архијереј, саопштено је на сајту СПЦ.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику данас ће бити свечано устоличен новоизабрани епископ далматински Никодим /Косовић/.

Црквене обреде предводиће Његова светост патријарх српски Иринеј са архијерејима Српске православне цркве /СПЦ/, а чин рукоположења и устоличења новоизабраног епископа далматинског Никодима трајаће два дана, саопштено је из Епархије далматинске.

Досадашњи игуман Манастира Крка Никодим Косовић замијениће на челу Епархије далматинске епископа Фотија, који је постављен за владику зворничко-тузланског.

За епископа далматинског Никодим је именован у мају на засједању Светог архијерејског сабора СПЦ.

Извор: Срна