latinica  ћирилица
01/10/2017 |  10:25 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Сјећање на десетине хиљада убијених у Јајинцима

Предсједник Србије Александар Вучић предводи на стратишту у Јајинцима, код Београда, државну комеморативну свечаност посвећену очувању сјећања на више десетина хиљада људи, брутално ликвидираних на том мјесту у Другом свјетском рату.
Вучић на комеморацији у Јајинцима - Фото: РТС
Вучић на комеморацији у ЈајинцимаФото: РТС

Предсједник  Вучић поручио је са комеморације  у Јајинцима код Београда да је ово била једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи гдје је сваког дана у јаме бацано по 300 људи.
"Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи која је радила по страшној рутини - доручак, ручак, вечера, спавање, стрељање", рекао је Вучић и додао да су ту довођени Срби, Јевреји, Рими, сви други који мисле другачије.

Вучић, који је данас положио вијенац на спомен-обиљежје на стратишту у Јајинцима, поручио је да слобода и незавиност немају цијену и Србија ће их чувати без обзира не све притиске.

"И данас знамо шта је нацизам захваљујући Јајинцима, Јадовну, Пребиловцима, а то је дугорочно `инвестирање` у мржњу. Морамо да се сећамо и да се подсећамо на количину смрти која је овде произведена", поручио је Вучић.

Он је рекао да грађане Србије само свијест може одвојити од застрашујућег понављања историје и фарсе и некога ко хоће поново да инвестира у мржњу и смрт".

"Потребно је да добро памтимо, заборавити не смемо, као што не смемо ни стати на путу за богатију и срећнију Србију. Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност у договоре, размевање, мир и рад који тај мир обезбеђује", рекао је предсједник Србије.

Државном комеморативном скупу посвећеном очувању сјећања на више десетина хиљада страдалих у Другом свјетском рату присуствовали су и предсједник Скупштине Маја Гојковић, премијер Ана Брнабић, министри у влади, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије, представници Града Београда и општине Вождовац.

Скупу присуствују дипломатски и војно-дипломатски представници више од 20 држава, представници Националног савјета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије и велики број ратних ветерана.

Јајинци су највеће место страдања у Другом свјетском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том мјесту убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.

Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20 година уласка партизанских снага у Београд.