latinica  ћирилица
01/10/2017 |  13:16 ⇒ 02/10/2017 | 08:16 | Аутор: РТРС

Милорад Арлов за РТРС: Помозимо болесној дјеци на Косову и Метохији (ВИДЕО/ФОТО)

У Републици Српској, Србији и дијаспори данас почиње акција прикупљања помоћи за лијечење више од педесеторо болесне дјеце са посебним потребама на Косову и Метохији, коју организују бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији у сарадњи са Удружењем родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Тим поводом разговарали смо са предсједником Одбора за помоћ Србима на КиМ из Републике Српске, Милорадом Арловом.

Милорад Арлов је од 2016. године почасни грађанин шест општина са сјевера Косова и Метохије (Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока, Лепосавића, Србице и Вучетрна), а 2013. године га је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом заслуга за народ на свечаној церемонији Дана и крсне славе Републике Српске.

РТРС: Реците нам више о поменутој хуманитарној акцији?

Арлов: Прије непуна два мјесеца добили смо молбу од Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице да им покушамо помоћи у лијечењу 58 тешко болесне дјеце са сјевера Косова и Метохије. Удружење "Подржи ме" сабрало се ове године и направило списак од 58 малишана којима су средства за лијечење неопходна, а сви су дјеца са посебним потребама. То се догодило 26. јуна 2017. године и на моју инцијативу Влада Републике Српске у згради коју је саградила на КиМ дала је на кориштење дио простора Удружењу родитеља "Подржи ме" чија је предсједница Ивана Ракић, мајка дјетета са посебним потребама. У том смислу, Република Српска је пуно помогла популацији тешко болесне дјеце на Косову и Метохији.

РТРС: Колико је новца потребно за лијечење тешко болесне дјеце и о којој врсти болести се ради?

Арлов: За лијечење оволиког броја обољеле дјеце потребан је велики новац. Скоро 90 одсто лијечења потребно је извршити у иностранству, јер оно на овим просторима није могуће. Ради се о обољелој дјеци од церебралне парализе, епилепсије, дистрофије мишића и других облика тешких болести. Поновићу, потребан је изузетно велики новац и због тога ми испред Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији настојимо бар мало да им помогнемо. Разговарајући о овом и сличним проблемима на КиМ упознао сам бројне породице које живе тешким животом. То су обољела дјеца којима је потребна помоћ и брига другог лица током 24 часа свакодневно. Новац који прикупимо много ће им значити, колико у материјалном, толико у људском смислу да тамошње становништво зна да имају подршку и пријатеље од свију нас из Републике Српске.

Помоћ за болесну дјецу Косова и Метохије (ФОТО: РТРС)

РТРС: На који начин хумани људи у Српској и региону могу да помогну овим породицама и њиховој дјеци?

Арлов: Заинтересовани грађани у Републици Српској до 31. октобра могу донирати једну КМ путем хуманитарног броја 1412. Новчана средства за помоћ болесној дјеци са Косова могу се уплатити до 31. децембра путем жиро рачуна и девизног рачуна са назнаком "помоћ за лијечење болесне дјеце сјевера Косова и Метохије". Уплате у конвертибилним маркама могу се уплатити на жиро рачун 555-10000341964-45, у страним валутама на девизни рачун SWIFT:NOBI22, BA395000034196592, COBADEFFXXX, COMMERZBANK AG, а у динарима на жиро рачун 205-0000000245488-48 са назнаком-Удружење родитеља "Подржи ме" Косовска Митровица.

РТРС: Колико су до сада појединци и институције у Српској заинтересовани за ову хуманитарну акцију?

Арлов: Прије десет дана послали смо молбу за помоћ свим локалним заједницама у Српској, министарствима у Влади Републике Српске, кабинету предсједника Републике, а овим путем упућујем апел приватним и државним предузећима и установама да се укључе у нашу акцију у складу са својим могућностима. Пријатно сам изненађен чињеницом да су до сада средства уплатиле мање развијене општине у Српској, Сребреница, Рибник и Трново. То су прве донације које су дошле на жиро рачун са назнаком "помоћ за лијечење болесне дјеце сјевера Косова и Метохије". Очекујемо помоћ Савеза Срба из Италије који су обећали да ће неке своје културне манифестације посветити овој хуманитарној акцији. Апелујем још једном на све добре и хумане људе да се укључе у хуманитарну акцију и помогну болесној дјеци са КиМ, те да им бар мало олакшамо ионако тежак живот и свакодневницу.

РТРС: Да ли су у плану још неке хуманитарне акције Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске?

Арлов: Крајем новембра или у децембру планирамо се обратити основним школама у Српској да сакупимо средства како би обрадовали малишане пакетићима за Нову годину и Божић и на тај начин им уљепшали празнике. То ћемо реализовати до јануара мјесеца. Наредног љета планирамо широм Републике Српске поново да угостимо велики број дјеце са КиМ. Ове године смо успјели да угостимо њих око 650, а наредне године имамо жељу да угостимо 800 малишана да осјети топлину нашег домаћинства. До сада се пријавило 15-16 градова у Српској за домаћинство поменутој дјеци из свих дијелова КиМ. То је једна од наших највећих хуманитарних акција коју организујемо седми пут. У питању је један вид великог спајања српског народа из Републике Српске и Косова и Метохије. И ову акцију свесрдно подржава Министарство породице, омладине и спорта Српске, кабинет предсједника Републике, Влада и друге институције.

Подсјећамо, хуманитарну акцију "Помоћ за лијечење болесне дјеце сјевера Косова и Метохије" благословио је Његова светост патријарх српски Иринеј.