X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
01/10/2017 |  14:06 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Дачић: Све мањи проценат дјеце млађе од осам година у Србији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Београду на отварању изложбе поводом 70 година рада Уницефа у Србији, да Србија има мали проценат дјеце млађе од осам година и да се он нажалост смањује.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Он је као важан оцијенио рад Уницефа на унапређењу права дјеце у Србији на учењу у раном дјетињству кроз институције предшколског система.

"Овај програм је начин да се кроз смањење социјалних разлика и инклузију побољша напредак заједнице, што је веома важно јер имамо мали проценат деце млађе од осам година, који се нажалост смањује", навео је Дачић обраћајући се присутнима.

Он је истакао да Србија на ангажман Уницефа, и на глобалном и на националном нивоу, гледа са симпатијама и наклоношћу.

"Веома поштујемо и ценимо вашу беневолентност, отвореност и спремност за сарадњу на стварању подстицаја за стално унапређење нашег најважнијег капитала – наше деце. То је непроцењив рад, који, дугорочно гледано, немерљиво помаже напредак друштва", рекао је Дачић.

Важне области којима је Уницеф дао свој допринос у Србији су, каже Дачић, и социјална инклузија најрањивије и маргинализоване дјеце, превенција насиља над и међу дјецом, деинституционализација дјеце до три године, гдје је Србија заиста остварила изузетне резултате, што је и глобално препознато.

Он је истакао да је и на међународном плану Србија активна по питању заштите и унапређења права дјетета, подржавања резолуција и иницијатива чија тема је унапређење дјечијих права, али и кроз спровођење циљева Агенде одрживог развоја до 2030. године.

Дачић је истакао да је током 70-годишњег партнерства, Уницеф имао значајну улогу и у најосетљивијим тренуцима у историји Србије.

Уницеф, каже Дачић, пружа подршку мајкама и дјеци који од 2015. године у избјегличко-мигрантском таласу пролазе кроз Србију, а захваљујући томе, од септембра ове године сва дјеца мигранти основношколског узраста могу да похађају редовну наставу.

Изложба ће до краја године бити доступна широј јавности, у Београду и у другим градовима Србије - у Пироту, Нишу, Новом Саду, Новом Пазару, Крагујуевцу.

Од 1953. одлуком Генералне скупштине УН, Уницеф је постао стално тијело УН за пружање помоћи дјеци свуда у свијету, посебно у земљама у развоју.

Извор: СРНА