latinica  ћирилица
01/10/2017 |  15:11 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Устоличен епископ далматински Никодим

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику данас је свечано устоличен епископ далматински Никодим. Црквени обред устоличења предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј са архијерејима Српске православне цркве /СПЦ/.
Устоличен епископ далматински Никодим - Фото: СРНА
Устоличен епископ далматински НикодимФото: СРНА

Патријарх српски Иринеј рекао је у бесједи након устоличења да нови епископ Никодим има велике и славне примјере својих претходника на челу Далматинске епархије на које се мора угледати и наставити њихов пут слиједећи Христа и Јеванђеље.

У обраћању епископу Никодиму, патријарх Иринеј је напоменуо да долази у епархију древну и славну чији су се представници трудили да личе на своје велике претходнике.

"Долазите у епархију која је у нашем времену, нажалост, много настрадала, гдје је остао остатак бившег народа. Ваш је задатак веома велики, прије свега да поправите оно што је сила зла уништила. Желимо вам успех да прикупите раштркано стадо своје и обновите духовни и хришћански живот и да на томе сви зидамо заједничку будућност", поручио је патријарх Иринеј.

На крају богослужења пригодну бесједу упутио је владика Никодим који је првенствено захвалио Богу што га је удостојио да он, како је рекао, мали и недостојни у свему, буде устоличен у трон епископа далматинског.

Епископ Никодим поручио је да ће се трудити да допринесе суживоту и помирењу на овим просторима, те одржавати добре контакте и односе са представницима Римокатоличке цркве.

"Трудићу се да допринесем суживоту и помирењу на овим просторима. Моји преци су вијековима овдје живјели, борећи се и сукобљавајући како са каменитом земљом тако и другим невољама, али увијек превладавајући све и налазећи начин да остану и опстану овдје. У Господу смо сви један човјек и ту нема ни Срба ни Хрвата. Сви ћемо изаћи једнаки пред лице Божије и свима ће се судити по дјелима њиховим", рекао је владика Никодим.

На свечаности у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику присуствовало је око 300 високих званица и гостију, међу којима и министар одбране Србије Александар Вулин, шибенски бискуп Томислав Рогић, те сплитски надбискуп Марин Баришић, као и градоначелник Шибеника Жељко Бурић, градоначелник Книна Марко Јелић, жупан Горан Паук, те други гости.

Обред устоличења владике Никодима у трон епископа далматинског окупио је велики број православних вјерника из свих крајева Хрватске, БиХ и Србије који су устоличење пратили и испред цркве гдје је постављен видео бим.

Владика Никодим, досадашњи игуман Манастира Крка, до сада је најмлађи епископ на овим просторима.

Владика Никодим замијенио је на челу Епархије далматинске Фотија, који је постављен за владику зворничко-тузланског.

За епископа далматинског Никодим је именован у мају на засједању Светог архијерејског сабора СПЦ.

Никодим Косовић је рођен 1981. године у Задру. Богословију Светог Арсенија Сремца завршио је 2000. године у Сремским Карловцима, а затим је дипломирао на Богословском факултету на Аристотеловом универзитету у Солуну 2009. године.

Магистрирао је на Понтификалном источном институту у Риму 2011. године и од тада је био докторант Факултета за канонско право Грегоријанског универзитета у Риму.

Извор: СРНА