latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:06 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Прослављено 220 година од преноса три свехришћанске светиње на Цетиње

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је данас Свету архијерејску литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице на Ћипуру, на Цетињу, чиме је свечано прослављено 220 година од преноса три свехришћанске светиње – деснице Светог Јована Крститеља, честице Часног Крста и иконе Богородице Филеримске са Малте у Петроград.
Прослављено 220 година од преноса три свехришћанске светиње на Цетиње - Фото: СРНА
Прослављено 220 година од преноса три свехришћанске светиње на ЦетињеФото: СРНА

Преносом ове три свехришћанске светиње је започело њихово дугачко историјско путешествије, које се коначно завршило на Цетињу, гдје се и данас налазе.

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије је вјерницима рекао да су сви владари на овом простору кроз историју чували свету вјеру православну, а међу њима и Црнојевићи и Петровићи.

Он је рекао да су Петровићи обновили Цетињски манастир, што није било мање дјело од његовог подизања.

Владика Јоаникије је истакао да је Цетињски манастир увијек нарочито свечано прослављао, не само рођење него и успење Богородице, када се народ сабирао на молитву ради славе Божје, ради светога причешћа, ради заједништва у Христу Исусу.

"И није чудо што је Бог обдарио овај град да у њему пребива Пресвета Богородица преко иконе своје чудотворне, која је дјело руку светога апостола Луке, заправо више дјело Божије силе и милости и благодати", рекао је епископ будимљанско-никшићки.

Владика је рекао да је велики божији благослов да се након недјељу дана по Воздвижењу Часнога Крста у Цетињу прославља честица Часног Крста Господњега.

"Није случајно што је ова светиња добила такве благослове да у њој почива десница Светог Јована Крститеља и честица Часнога Крста. А Богородица Филеримска, ево, дошла нам је својом копијом, а надамо се у Бога да ће ускоро доћи у ову светињу и њен оригинал", поручио је владика Јоаникије.

Новоизрађена копија иконе Богородице Филеримске из Цетињског манастира свечано је пренијета у цркву на Ћипуру, гдје је, након данашње Литургије читан акатист њој посвећен.

Оргинал иконе Филермосе је у посједу Црне Горе и чува се у такозваној Плавој капели у Владином дому на Цетињу, док су десница рука Светог Јована Крститеља и честица Часног крста у Цетињском манастиру.

Извор: СРНА