latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:58 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Протестни маршеви против Мејове и "Брегзита"

Више хиљада људи учествовало је данас у Манчестеру и два протестна марша против владе премијера Терезе Меј и изласка Британије из ЕУ.

Конзервативци британског премијера данас одржавају конференцију у Манчестеру.

"Учествујем у демонстрацијама `Зауставите Брегзит" како би поручио премијеру и шефу дипломатије Борису Џонсону да ми нисмо држављани Недођије већ поносни што смо Британци и Европљани", каже лидер опозиционе Либералнодемократске партије Винс Кејбл.

Он је истакао да уколико Влада не може да учини оно што је обећано прије референдума о изласку из ЕУ, онда грађани Британије имају право да гласају за шансу за излазак из Брегзита.

Кејбл се залаже за одржавање референдума о прихватању или одбацивању услова које је преговорима од ЕУ за Брегзит добила Влада Мејове.

Велики број љевичара и синдикалних организација придружило се другом, одвојеном протесту против конзервативаца у организацији покрета "Народни скуп против мјера штедње" који планира одржавање петодневног фестивала "Вратите Манчестер" колико траје и страначка конференција.

Групација "Народнои скуп против мјера штедње" окупила се под слоганом "Торијевци напоље!" и "Доста штедње" и "Одбацити ограничење исплата" за раднике јавног сектора.

Они општужују Мејову да води "драматично ослављену Владу", подијељену странку и да не пружа излаз из новонастале ситуације.

Извор: СРНА