latinica  ћирилица
02/10/2017 |  06:53 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

За самосталност гласало 90 одсто; Каталонија иде ка независности (ВИДЕО)

Каталонска влада саопштила је прелиминарне резултате референдума о независности те покрајине од Шпаније, према којима је око 2,26 милиона људи гласало на референдуму, а 90 одсто њих се изјаснило за отцјепљење.

Како се наводи, излазност у Каталонији била је око 42,3 одсто, а право гласа имало је 5,34 милиона људи.

Нешто раније је водећа сепаратистичка група у Каталонији позвала регионалну владу да објави независност од Шпаније, док више од 40 синдиката и удружења позива на генерални штрајк послије полицијске акције у спречавању одржавања референдума.

Жорди Санчес, лидер сецесионистичке Националне каталонске скупштине, обраћајући се већој групи људи окупљеној на главном тргу у Барселони, рекао је да се нада веома скором рађању нове каталонске државе.

Предсједник каталонске владе Карлес Пуџдемон је рекао да су становници Каталоније изборили право да живе у независној држави.

Он је прогласио побједу опције "за" независност Каталоније на референдуму који је одржан у недјељу, а који шпанске власти сматрају неуставним.

Како је рекао, резултати референдума биће познати за неколико дана.

Гласање у Каталонији одржано је уз бројне сукобе грађана са полицијом, а према посљедњим информацијама повријеђено је преко 840 особа.

Иако је предвиђено да људи гласају на укупно 2.300 биралишта, представници безбједносних органа Шпаније су поједина мјеста затворили.

Поред тога, Високи суд у Каталонији саопштио је да је судовима у тој шпанској покрајини поднесено више тужби против локалне полиције, јер није затворила гласачка мјеста за данашњи референдум о независности, упркос налозима шпанске централне власти да спроведе судску забрану референдума.

Тужбе су поднесене против каталонске полиције познате као Мосос, а због одсуства акције на гласачким мјестима која су незаконито отворена ради гласања, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Пуџемон затражио одлазак шпанске полиције

Каталонија ће основати специјалну комисију која ће спровести истрагу о наводним кршењима прописа које је починила шпанска полиција током одржавања референдума о осамостаљењу, изјавио је данас каталонски лидер Карлес Пуџдемон и затражио да шпанске снаге реда напусте регон.

Током јучерашњег референдума повријеђено је више од 800 људи.

Хиљаде шпанских полицајаца послате су у регион да би спријечили гласање о осамостаљењу, а из свијета стижу осуде примјене силе над људима који су изашли на гласање.

Референдум, које је Уставни суд Шпаније забранио, привукао је милионе пркосних гласача и био је валидан и обавезујући, рекао је Пуџдемон на конференцији за новинаре.

Каталонски лидер изјавио је да није имао контакт са централном владом у Мадриду и позвао премијера Маријана Рахоја да каже да ли подржава разговоре о будућности региона, које би, према његовим ријечима, требало да надгледа ЕУ.

Европска комисија назвала је референдум о независности Каталоније нелегалним према шпанском уставу.

Референдум о независности Каталоније био је нелегалан, рекао је званични представник Европске комисије Маргаритис Схинас.

„Према Уставу Шпаније, јучерашње гласање у Каталонији било је незаконито“, наводи се у његовом саопштењу.

Такође се наводи да ЕК сматра ситуацију са референдумом унутрашњим питањем Шпаније.

„Позивамо све стране да одмах пређу са конфронтације на дијалог. Насиље не може бити инструмент у политици“, нагласио је Схинас.

Русија је досљедна у свом ставу да је каталонски референдум унутрашње питање Шпаније, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Што се тиче ситуације у Шпанији, досљедан став Москве је да је то унутрашње питање те земље", рекао је Песков.

Песков није желио да коментарише поступке полиције у Каталонији, рекавши да Москва сматра да је неумјесно када било ко коментарише методе рада руских снага безбједности, пренио је ТАСС.

Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел позвао је данас на хитно покретање дијалога између Каталоније и Шпаније и рекао да је од виталног значаја да се спријечи да ствари измакну контроли.

Габријел је коментарисао јучерашње сцене полицијског насиља током покушаја спречавања референдума о независности.

"Слике које су нам јуче стигле из Шпаније показују колико је важно да се прекине спирала ескалације", саопштио је Габријел. Званичници ЕУ раније су, такође, позвали на дијалог Шпаније и Каталоније.

Шеф њемачке дипломатије позвао је обје стране да "остану мирне" и раде у правцу проналажења политичког рјешења у складу са владавином права.

Извор: Агенције