latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:01 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.
Суђење Елфети - Фото: РТРС
Суђење ЕлфетиФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети другооптужену - Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

На рочишту одржаном 27. септембра, свједок Тужилаштва БиХ Слађана Црквењаш испричала је да су комшије муслимани у више наврата рекле њеном оцу да је њеног брата Слободана Стојановића убила Елфета Весели - кћерка шумара, Албанка из Власенице.

Слађана Црквењаш рекла је да су њеном оцу заробљени муслимани у току рата, као и повратници послије рата, рекли да је Веселијева то урадила из освете јер јој је убијен отац.

Она је испричала да је са родитељима и братом у јулу 1992. године из безбједносних разлога отишла из Каменице у Доњу Каменицу код кума Зорана Милошевића. Пар дана касније, каже она, Слободан је отишао по пса који је остао код њихове куће на муслиманској територији.

"Пошто се није вратио, тата је ступио у контакт са муслиманима, преговарао је са њима мегафоном са брда на брдо. Рекли су му да је жив, да је у Тузли и да не брине. Послије пар дана чули смо да је убијен. Сви су говорили да га је из освете, због смрти оца, убила Албанка из Власенице Елфета Весели", рекла је Црквењаш.

Она је потврдила да је са мајком у јулу 1993. године присуствовала идентификацији Слободанових посмртних остатака у Ватрогасном дому у Зворнику.

"Брат је био на столу, а поред њега се налазио плави мантил. Лобања је била одвојена од тијела и на њој се налазила рупа. Тијело је било у фази распадања, али видно расјечено и унакажено", описала је свједок која је тада била ученица осмог разреда основне школе.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА