latinica  ћирилица
02/10/2017 |  09:15 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Пике: Осјећам се као Каталонац

Штопер Барселоне Жерард Пике истакао је да ће се опростити од националног дреса Шпаније прије Свјетског првенства у Русији 2018. године уколико се његова подршка референдуму за независност Каталоније сматра проблемом.
Жерард Пике - Фото: klix.ba
Жерард ПикеФото: klix.ba

Он је у разговору за медије након побједе његовог тима против Лас Палмаса резултатом 3:0 пред празним трибнама Камп Ноу стадиона рекао да је спреман отићи "корак назад" и напустити репрезентацију прије Свјетског првенства.

"Мислим да могу наставити. Међутим, уколико челници мисле да сам ја проблем, ја ћу направити корак уназад и напустити репрезентацију прије 2018. године. У Шпанији је пуно људи који се не слажу с оним што се догодило у недјељу и који вјерују у демократију", казао је Пике.

Каталонија има висок степен аутономије у Шпанији, 7,5 милиона људи у сјевероисточном дјелу државе, свој језик и своју културу, док је главни град ове покрајине Барселона.

Након побједе против Лас Палмаса, Пике је истакао да су играчи захтјевали да се утакмица игра, али и додао да је поносан на све људе из Каталоније.

"Одбор је покушао суспендовати утакмицу, али то није било могуће. Разговарали смо и договорили се да играмо утакмицу. Ја јесам и осјећам се каталонски, више него икада. Поносан сам на људе из Каталоније, гласање је право које се мора штитити", рекао је Пике након меча са Лас Палмасом.

За крај, фудбалер Барселоне потврдио како ће забрана референдума још више удаљити однос Шпаније и Каталоније.

"Нисам могао да вјерујем. Мислио сам да ће покушати забранити гласање, али ми је драго да је читав свијет видио о чему се ради. Ова одлука је једна од најгорих у посљедњих 40 или 50 година, само ће додатно удаљити однос између Шпаније и Каталоније", рекао је Пике.

Подсјећамо, у побједи Барселоне против Лас Палмаса голове за побједу постигли су Лионел Меси два пута и Серхио Бускетс.

Извор: Кликс