latinica  ћирилица
02/10/2017 |  11:28 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Грчки предсједник свечано дочекан у Београду

Уз гарду и свечано интонирање химне председник Србије Александар Вучић је испред Палате "Србија" дочекао грчког колегу Прокопиоса Павлопулоса. Двојица предсједника су истакла добре односе Београда и Атине. Односи са Србијом су изузетни, славимо 150 година пријатељства и сарадње, рекао је Павлопулос.
Београд - Вучић, Павлопулос - Фото: СРНА
Београд - Вучић, ПавлопулосФото: СРНА

Предсједник Грчке Прокопиос Павлопулос стигао је у дводневну посјету Србији, а на аеродрому га је дочекао председник Србије Александар Вучић.

Након свечаног дочека испред Палате "Србија", услиједио је тет-а-тет разговор два предсједника.

Предсједник Србије је захвалио грчком предсједнику и грчком народу на подршци територијалном интегритету Србије, као и на великој подршци на европском путу.

Вучић је у уводном обраћању на састанку с Павлопулосом и делегацијом Грчке у Палати "Србија" подсјетио да су званичници Грчке били с нама када смо отварали поглавља на састанцима у Бриселу и да су нам први честитали, на чему смо им, додао је, веома захвални.

Предсједници Грчке и Србије су се након састанка обратили медијима.

"Србија и Грчка већ 150 година имају не само пријатељске већ истинске братске односе и међу нама нема отворених питања, али су односи данас и због европског оквира у којима се одржавају, важнији него икада", рекао је Вучић.

Навео је да је на састанку са грчким колегом слушао и учио о европском праву и европској политици.

Како је рекао, послије онога што се јуче дешавало у Шпанији и након онога што је чуо од предсједника Павлопулоса, увјерен је да ће Србија своје националне и државне интересе још снажније умјети да одбрани и чува.

Вучић је, каже, замолио Павлопулоса да Грчка прихвати позив да се сљедећи Високи савјет за сарадњу одржи што прије у Београду, почетком 2018.

"До тада бисмо имали времена да припремимо стратешко партнерство између Србије и Грчке. Мислим да је то важна вијест за нас", рекао је Вучић.

Истакао је да је са Павлопулосом разговарао о важним политичким питањима, а да о регионалним питањима постоји висок степен сагласности.

"Оно што је нарочито важно је да у свим билатералним разговорима говоримо о инфраструктурном повезивању, не само кроз путеве већ и пруге, вјерујем да ћемо размјену повећавати", рекао је Вучић.

Вучић је поменуо трговинску сарадњу двеиј земље и њен раст и рекао да је прошле године она била око 390 милиона евра, а да се очекује да ове године буде и око 450 милиона.

Како је оцијенио, то јесте напредак, али нисмо задовољни, јер има простора за још већу трговинску сарадњу, за извоз српских производа у Грчку, али је поручио и да су увијек отворени за увоз.

Предсједник Србије је рекао да је за нас од изузетног значаја размјена у сектору услуга, примијетивши да је све већи број Грка долази у Београд и Србију, али да је, наравно, драстично већи број оних који из Србије одлазе у Грчку као туристичку дестинацију.

Вучић је напоменуо да је Грчка апсолутно прва туристичка дестинација за коју се у Србији опредељује и подвукао да и то говори о српској љубави према Грчкој и грчком народу.

Он се осврнуо и на пројекте који се планирају и на којима се већ ради и указао на побољшање инфраструктурне и сваке друге повезаности двије земље.

"Током сљедеће посјете Србија ће бити у ЕУ" 

Павлопулос је рекао да је, када је добио позив да дође у Београд, одмах одговорио и на тај начин показао какав значај Атина придаје унапређењу односа са Србијом "у овим тешким тренуцима у којима живимо на Балкану".

"Желим да истакнем да желим и надам се да ће сљедећа посјета предсједника Републике Грчке бити уприличена у тренутку када Србија постане чланица ЕУ", рекао је Павлопулос.

Навео је да су односи са Србијом изузетни и да се ове године слави 150 година пријатељства и сарадње.

"Тринаестог јула је засједао први Високи савјет за сарадњу, потписано је шест значајних споразума, а надам се да ће у најкраћем року и други савјет бити одржан у Београду", рекао је грчки предсједник.

Павлопулос ће се састати и са премијерком Аном Брнабић.

Током дана грчког предсједника примиће и предсједница Народне скупштине Маја Гојковић, а поводом његове посјете биће одржана и посебна сједница парламента којој ће присуствовати и предсједник Србије.

Извор: РТС