latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:01 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Широм Српске почело обиљежавање Недјеље дјетета

Организовањем "јесењег карневала", шетњом главном градском улицом, дјеца соколачког вртића почела су данас обиљежавање Недјеље дјетета, која се ове године у цијелој Српској одвија под мотом "Дјечији свијет - мој свијет".
Соколац - Обиљежавање недјеље дјетета - Фото: СРНА
Соколац - Обиљежавање недјеље дјететаФото: СРНА

Директор Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Биљана Косорић рекла је Срни да су дјеца у пратњи васпитачица прошетала градом обучена у одоре и боје јесени, уз пригодан краћи програм и рецитале о дјечијим правима.

"Сутра имамо традиционални пријем код начелника општине Соколац, а у сриједу ће нас посјетити дјеца из Дјечијег кутка и Одјељења дјеце са посебним потребама из Основне школе Соколац, са којим смо ове године одлучили да остваримо сарадњу", навела је Косорићева.

Она је најавила посјету дјеце из вртића Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу и Духовном центру у порти овог храма, те истакла да ће на крају седмице бити организована креативна радионица посвећена јесени.

У соколачком вртићу кажу да их радује да се из године у годину повећава број дјеце која бораве у тој установи.

У Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац ове школске године борави 130 дјеце, распоређених у пет васпитно-образовних група, а захваљући помоћи донатора и разумијевању локалне управе у вртићу су током овог љета потпуно опремили још једну просторију и набавили нову опрему у кухињи, ради стицања услова за боравак већег броја дјеце.

Народна библиотека Сребреница ове седмице, у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета, угостиће малишане из обданишта "Полетарац" и ученике првог и другог разреда основних школа са подручја ове општине.
Данас је организован пријем за првачиће из "Прве основне школе" Сребреница, који су упознати са садржајем и начином рада библиотеке.

Организоване су ликовна и музичка креативна радионица уз подршку чланова Удружења "Креа тера".

Сребреница - обиљежавање Недјеље дјетета (Фото: СРНА)

У наредна четири дана биће организоване сличне посјете за преостале групе дјеце.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић, поводом обиљежавања Недјеље дјетета, данас је приредио пријем за дјецу из обданишта "Полетарац".

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић данас је поводом Недјеље дјетета симболично дјеци уручила кључеве града.

"У недјељи дјетета треба обратити пажњу на оне којима је помоћ најпотребнија, а то су дјеца са посебним потребама", рекла је Аничићева.

Мркоњић Град - обиљежавање Недјеље дјетета (Фото: СРНА)

Она је изразила увјерење да ће дјеца "успјешно управљати градом", наводећи да ће ово бити најбезбрижнијих седам дана у њеном мандату.

Дјевојчица Ивана Лазендић, која је преузела кључеве града, обећала је да ће са другарима "пазити град".

Поводом Недјеље дјетета данас је на Тргу српске војске организован културно-забавни програм за дјецу из вртића и дјецу од првог до петог разреда основне школе.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић уручио је данас ваучере од по 100 КМ за 20 породица са дјецом са сметњама у развоју.

Ваучери су уручени у Центру за социјални рад, чиме се ова установа укључила у обиљежавање Недјеље дјетета.

"Помоћ није велика, али је од срца и вјерујем да је свим овим породицама добродошла", истакао је Ђаковић.

Приједор - ваучери за дјецу са сметњама у развоју (Фото: СРНА)

Директор Центра Милена Миодраговић рекла је да су активности ове установа, у складу са програмом Министарства здравља и социјалне заштите Српске, усмјерене на побољшање положаја дјеце и омладине са сметњама у развоју.

Центар је добио донацију путем пројекта који је аплициран код Рајфајзен банке, а односи се на помоћ дјеци са сметњама у развоју и оној која имају старатеље. Тим поводом данас је уручен мотокултиватор за породицу Павловић у мјесту Равска код Љубије.

Недјеља дјетета обиљежава се у Републици Српској од 2. до 8. октобра под слоганом "Дјечији свијет - мој свијет".

Градоначелик Приједора сутра ће угостити малишане Дјечијег вртића "Радост", којима ће уручити пакете са слаткишима, играчкама и дидактичким материјалом.

У Дјечијем вртићу "Чика Јова Змај" у Фочи данас је у организацији Омбудсмана за дјецу Републике Српске, а поводом Недјеље дјетета, одржана радионица о дјечијим правима на којој су малишани упознати са некима од њихових права - правом на игру, дружење, школовање.

Они су на радионици украшавали балоне, исписивали и указивали на своја права, а сутра ће их, након шетње кроз град, пустити према небу.

Фоча: "Дјечија недјеља" (Фото: СРНА)

Савјетник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Драгица Радовић рекла је новинарима да је овогодишњи слоган "Дјечији свијет-мој свијет" уједно позив свим институцијама и службама да препознају потребе дјеце, те да својим активностима учине све да се дјечија права поштују, како је и предвиђено Конвенцијом о правима дјеце.

"Дјечија права нису ништа друго него њихове потребе, које они морају задовољити на свом путу одрастања. Ми старији смо ту да бисмо дјеци обезбиједили остварење њихових потреба", навела је Радовићева.

Она је истакла да ће активности током Недјеље дјетета бити усмјерене и на побољшање друштвеног положаја дјеце и омладине са сметњама у развоју, промоцију једнаких могућности и спровођење активности на равноправном учествовању лица са инвалидитетом у свим областима живота.

Недјеља дјетета обиљежава се од 2. до 8. октобра.

Извор: СРНА