latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:15 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Брод привлачи све више улагача (ВИДЕО)

Брод постаје градилиште у којем је све више иностраних улагача. Замах инвестирања почео је у овој години, када су отклоњене сметње у имовинско- равним односима, и уз пооштрене мјере, локална самоуправа постала дјелотворнија. Осим Рафинерија нафте, ту је још шест предузећа из западних земаља и Словеније, чији ће погони и производња, пуним капацитетом почети радити прије Нове године.
Општина Брод (Фото: mapio.net) -
Општина Брод (Фото: mapio.net)

Наташа Видић је од самог почетка у италијанском предузећу Скај Адаптеру. Презадовољна је послом, прије свега, због редовних плата.

- Одлични су услови рада, било би добро да има више оваквих фирми - каже Видићева.

Скај-Адаптер извози сву производњу подложака и ауто-дијелове за акустичну и топлотну заштиту коју производи 160 Брођана. Задовољно трљају руке јер су њихови производи конкурентни захваљајући добрим условима пословања у Броду.

- Робу продајемо највећим дијелом у Италију - каже Клаудио Бигети, директор фирме.

Брод је најповољније мјесто за улагања у окружењу. Рјешавњем имовинско-правних односа на неким локацијама, дјелотворнијом администрацијом и повољне цијене земљишта у индустријским зонама, загарантовани су "Пројектом за улагања".

- Према овом пројекту општина може фирмама које запошљавају преко 50 радника да додијели у трајно власништво земљиште и то без накнаде - каже начелник Илија Јовичић.

За оне који запољшавају мање од 50 домаћих радника, цијена земљишта је мања ако је запослених више. Осим Рафинерије са 1.000 запсолених ту су још Скај Адаптер, који гради додатну халу, у којој ће, осим 160, радити нових 50 радника.

- Антун Пар завршава халу до краја године, а запошљаваће 55 радника. Ту је и њемачки Крампиц који је купио земљиште и запошљаваће 30-так радника, а измјестиће и 70 одсто своје призводње из Њемачке у Брод. Такође, ту су и словеначка фирма за производњу пелета, те холандска фирма која заједно са нашим улагачем жели основати фарму крава - каже Јовичић.

Смањење такси за регистрацију предузећа, брзина издавања дозвола за градњу и рад, снабдјевеност индустријских зона струјом, водом и добрим прилазним путевима, свакако су одредили да ће у Броду од нове године радити око 350 нових производних радника. Такође, повољност за улагања је и близина земаља из ЕУ, које желе инвестирати у Брод.