latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:19 | Аутор: РТРС

Већина Нијемаца види подјеле између истока и запада

Скоро двије трећине Нијемаца види дубоке подјеле између некадашњег комунистичког истока земље и западног дијела 27 година послије уједињења, показују резултати анкете објављени у листу "Билд".
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Истраживање агенције ИНСА показало је да 64,6 одсто грађана вјерује да такве подјеле постоје, а 22,9 одсто сматра да су оне превазиђене.

Резултати су објављени дан прије празника поводом уједињења Њемачке.

"Билд" пише да 74 одсто анкетираних Нијемаца у источном дијелу земље сматра да постоји "невидљива граница", док то мишљење дијели 62,3 одсто грађана из бивше Западне Њемачке.

Ове подјеле постале су очигледне на недавним изборима у Њемачкој, на којима су традиционалне странке оствариле најслабије резултате у послијератној ери, док је ултрадесничарска Алтернатива за Њемачку добила 12,6 одсто гласова и први пут ушла у парламент.

"Потцијенили смо колико су притиска током трансформације поднијели Нијемци са истока и колико тога су морали да постигну да би уједињене постало стварност.
Уједињење није утицало на свакодневне животе већине Нијемаца из Западне Њемачке", изјавио је Малу Дрејер, социјал-демократски премијер западне покрајине Рајна-Палатинат.

Дрејер је рекао да је императив да се елиминишу неједнакости између Нијемаца са истока и запада земље, укључујући рад на уједначавању пензија.

Извор: СРНА