latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:22 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Љешник дефицитаран, зарада добра (ВИДЕО)

У Српској су ријетке плантаже љешника, иако су агроеколошки услови повољни за његову производњу, а узгој исплатив. Главни разлог је, кажу воћари, што се дуго чека од садње до пуног рода, а улагања су велика. Ипак, посљедњих година у Семберији је подигнуто више засада љешника. Једна од најстаријих плантажа, власнику Цвијетину Радовановићу из Обарске доноси добру зараду.
Љешник (илустрација) -
Љешник (илустрација)

Прије седам година Радовановић је подигао први засад љешника, а неколико година касније још два на укупно два хектара оранице.

У првој берби прије двије године убрао је 200-300 грама по стаблу, а ове године хиљаду килограма, што је 70 одсто од пуног рода у најстаријем засаду.

Рдаовановић каже да љешник треба у просјеку да даје од осам до дванаест килограма. Истиче да око узгоја овог коштуњавог воћа нема много посла- зимско прскање и још два пута у вријеме цвјетања, ђубрење и наводњавање. Плод опада са стабла и лако га је покупити.

- Љешник је лако продати, нам га довољно, а откупна цијена зависи од Турске, пошто су Турци највећи произвођачи љешника ои ни диктирају цијену - каже он.

Радовановић је прошле године килограм љешника продавао за 12 евра. Нада се да ће и ове године имати добру цијену, с обзиром да је била сушна, а у Турској, одакле се највише увози, љешник је на каменитој подлози па је очекивати да је род подбацио. Ово је, тврди, рентабилна производња, има тржиште јер је дефицитаран производ не само у БиХ, већ и у региону.