latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:27 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Тројици Американаца Нобелова награда за медицину

Амерички научници Џефри Хол, Мајкл Росбаш и Мајкл Јанг овогодињи су добитници Нобелове награде за медицину за открића молекуларних механизама који контролишу наш биолошки сат, саопштено је из Института Каролинска.
Добитници Нобелове награде за медицину (Фото: @NobelPrize) -
Добитници Нобелове награде за медицину (Фото: @NobelPrize)

"Њихова открића објашњавају начин на који биљке, животиње и људи прилагођавају свој биолошки ритам да био он био усклађен са револуцијама Земље", наводи се у саопштењу скупштине која додјељује Нобелову награду.

Добитници ће подијелити новчани дио награде од девет милиона шведских круна /1,1 милион долара/.

Хол, рођен 1945. године у Њујорку, докторирао је 1971. године на Универзитету у Вашингтону, а од 2002. године је професор на Универзитету у Мејну.

Росбаш је рођен 1944. године у Канзас Ситију. Докторирао је 1970. године на Технолошком институту у Масачусетсту. Од 1974 године ради на Универзитету у Волтаму.

Јанг је рођен 1949. године у Мајамију, а докторско звање стекао је на Универзитету у Тексасу 1975. године. Од 1978. године радни на њујоршком Универзитету Рокфелер.

Нарада за медицину је прва у низу која се додјељује сваке године.

Признања за достигнућа у области науке, књижевности и мира установљена су у складу са тестаментом изумитења динамита Алфреда Нобела и додјељују се од 1901. године.

Извор: Срна