latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:40 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Каталонска влада ће на хитном састанку одлучити о корацима ка независности

Каталонска регионална влада одржаће хитан састанак како би одлучила о сљедећим корацима након проглашења независности од Шпаније.
Каталонија - Фото: AP
КаталонијаФото: AP

Састанак се одржава дан након што су милиони Каталонаца гласали у бурном референдуму у којем је повријеђено више од 800 особа.

Прелиминарни резултати које је објавила каталонска влада показали су како је више од 90 одсто Каталонаца гласало за независност, а каталонски предсједник Карлос Пуџемон обећао је да ће прогласти једнострану независност од Шпаније 48 сати након побједе.

Портпарол је рекао како је на референдум изашло 2,6 милиона или 43 одсто од 5,3 милиона гласача који су могли изаћи.

Каталонска влада није поставила праг за минимум одзива на изборима, тврдећи да би гласање било обавезујуће, без обзира на ниво учешћа.

"Моја влада ће у наредних неколико дана послати резултате гласања каталонском парламенту гдје лежи суверенитет нашег народа, како би могла дјеловати у складу с референдумом", изјавио је јуче Пуџемон.

Министар правде Шпаније Рафел Катала је рекао како би ова земља могла да искористи уставна овлаштења и суспендује каталонску аутономију ако регионални парламент прогласи независност

Према Члану 155 шпанског Устава, централна влада може да суспендује аутономна овлаштења сјевероисточног региона.

"Имамо Члан 155. Искористићемо сва законска средства. Наша обавеза је да ријешимо проблеме и ми ћемо то учинити, чак и ако кориштење неких мјера може да буде болно. Ако неко прогласи независност, морамо им рећи да је то немогуће", рекао је Катала.

Иако су милиони Каталонаца изашли на референдум, неки су били и спријечени, јер је полиција упала у школе гдје су биле постављене гласачке кутије. Шпанска влада одбранила се аргументом да полиција штити устав и шпанску демократију.

Извор: Кликс