latinica  ћирилица
02/10/2017 |  13:48 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Фоча: Митрополит Хризостом подијелио индексе бруцошима Богословског факултета

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом подијелио је данас на Богословском факултету у Фочи индексе бруцошима, а претходно је у Храму Светог Саве, поводом нове школске и академске године, служио архијерејску литургију и обред призива Светог Духа на двије богословске установе у овом граду.
Митрополит дабробосански Хризостом подијелио је данас на Богословском факултету у Фочи индексе бруцошима - Фото: СРНА
Митрополит дабробосански Хризостом подијелио је данас на Богословском факултету у Фочи индексе бруцошимаФото: СРНА

Митрополит дабробосански пожелио је срећну и благословену нову школску и академску годину, истакавши да Богословски факултет "Светог Василија Острошког", након вишегодишњих проблема, сада ради у новој згради у оптималним условима.

"То нас радује и очекујемо да Богословски факултет буде светионик наше просвјете, слава и похвала наше епархије и нашег народа", рекао је митрополит Хризостом.

Он је бруцошима пожелио да буду добри хришћани и теолози, а уз индекс им је поклонио по примјерак Новог завјета, док је професорима поручио да са пуно љубави, ревности и стрпљења предају науку Господњу.

На два смјера Богословског факултета - општем и пастирском ове године је уписано 50 бруцоша.

Декан овог факултета Владислав Топаловић истиче да су у овој високошколској установи задовољни бројем уписаних студената, имајући у виду цјелокупну ситуацију на Универзитету, као и лошу демографску ситуацију у Српској.

"У окружењу нема много православних теолошких факултета. Једини смо уз београдски, тако да нам студенти долазе, не само из Српске и БиХ, него и из Србије, Црне Горе, Хрватске и других земаља", рекао је Топаловић.

Лазар Лазаревић из Брчког, након завршене Богословије "Светог Саве" у Београду, одлучио је да школовање настави у Фочи.

"Одабрао сам Фочу јер сам хтио да се упознам боље са народом који овдје живи. Све што ме водило у Богословији, води ме и даље и надам се да ћу истрајати", рекао је Лазаревић.

Борјана Горанчић са Сокоца наводи да је теологију одабрала јер је одувијек вољела вјеронауку. "Дуго идем у цркву и везана сам за такав начин живота", каже Горанчићева.

На Богословском факултету у Фочи тренутно студира око 350 студената.

Извор: СРНА