latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Бадемима умирите горушицу

Горушица се може описати као горући осјећај у грудима и грлу. Настаје када се желудачна киселина из стомака врати у једњак и ствара осјећај пецкања у грудима, односно киселости у устима.
Бадем (Фото: Thinkstock) -
Бадем (Фото: Thinkstock)

Сама по себи, горушица није опасна, али уколико се често понавља може да буде јако непријатна. Поједини природни лијекови могу да буду од користи и да послуже као "прва помоћ".

1. Сода бикарбона је база која неутралише желудачну киселину. Показала се љековитом на многим пољима и представља природни лијек за многе проблеме, нарочито када се ради о варењу хране.

2. Жвакаћа гума може да буде ефикасана јер стимулише производњу пљувачке и убрзава испирање вишка киселине. Није природан лијек, али је лако доступно и ефикасано рјешење.

3. Бадеми и љешници се често препоручују код проблема са горушицом. Они не треба да замијене оброк, већ је довољно да поједете од три до четири бадема сваког пут када осјетитете тегобе.

4. Чајеви од камилице или нане познати су по умирујућем дејству на цијели организам, па самим тим и на органе за варење.

Уколико вам ништа од овог не помогне, постоји могућност да је ријеч о мањку желудачне киселине. Наиме, када вашем тијелу недостаје киселина, оно добија сигнал да може да опусти "желудачни поклопац". Додатна киселина у том случају може да ријеши проблем и помогне да се тај мишић стегне. Уколико кашику јабуковог сирћета помијешате са чашом воде, можете осјетити олакшање и ријешити проблем горушице.

Извор: Вечерње новости