latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:35 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

ХНК: Хрвати против конститутивности Срба

Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона данас на дневни ред није уврстила амандмане на Устав ХНК који се тичу конститутивности Срба у овом кантону јер је 15 Хрвата било против.
Мостар - скупштина Херцеговачко-неретванског кантона - Фото: СРНА
Мостар - скупштина Херцеговачко-неретванског кантонаФото: СРНА

За уврштавање на дневни ред гласало је 13 Бошњака, један из реда осталих и потпредсједник Скупштине ХНК Весна Сараџић, из реда српског народа, која је и предлагач амандмана.

Хрвати су образложили да је ријеч о манипулацији са Србима и да се они залажу за стварну, а не "папирнату" конститутивност.

Посланици СДП-а након овога су напустили сједницу, образложивши да је противно свим цивилизацијским нормама овакво понашање Скупштине ХНК која не жели да Срби буду конститутивни, већ грађани другог реда.

Скупштина ХНК прекинула је у сриједу, 27. септембра, ову сједницу након што посланици нису могли да се договоре о допуни дневног реда са амандманом на Устав ХНК којим се Србима даје конститутивност.

Неслагање са уврштавањем на дневни ред изразио је тада Клуб Хрвата, образлажући то чињеницом да није испоштован пословник, те наводећи да они нису за "папирнату" конститутивност, већ стварну.

Допуну дневног реда амандманом на Устав ХНК-а предложила је Сараџићева, која је рекла да је испунила све потребне процедуре.

- Ови амандмани су у процедури већ годину и по дана, али на колегијуму није било сагласности да буду стављени на дневни ред. Због тога сам искористила могућност коју допушта пословник и тражила допуну дневног реда. Као одговорна особа тврдим да су све процедуре испоштоване - рекла је тада Сараџићева.

Срби нису конститутивни у четири кантона у Федерацији БиХ, иако је Уставни суд БиХ још 2000. године донио одлуку о конститутивности на цијелом подручју БиХ, а високи представник 2002. наметнуо амандмане на Устав Федерације БиХ.

Извор: СРНА