X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:41 | Аутор: РТРС

"Лут фест": Луткарски бал у Градском парку

У оквиру Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2017" у Источном Сарајеву данас је одиграна мултимедијална представа за дјецу узраста од три до 12 година "Бубамарац", Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, након чега је услиједио Луткарски бал у Градском парку "Гаврило Принцип".
Источно Сарајево: Луткарски бал у Градском парку - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Луткарски бал у Градском паркуФото: СРНА

Бал је отворио Бранислав Милићевић, познатији као Бранко Коцкица, лауреат овогодишњег Фестивала, који је препознатљивим музичко-сценским наступом одушевио око хиљаду костимираних малишана, њихових родитеља, васпитача и учитеља.

"Фестивал је у знаку луткарског бала на отвореном, маскенбала чији су учесници продефиловали главним улицама нашег града и тако најавили празник луткарства", рекла је Срни извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић.

На балу су учествовали ученици основних школа и обданишта Источног Сарајева и Кантона Сарајево, плесне групе, учесници фестивала, улични умјетници из цијелог свијета, свирачи, кловнови, мађионичари, лутке и маскоте, уз бројне уличне атракције, а награде за најбоље обезбиједила је компанија "Саниленд".

Рођенданску фестивалску пјесму "Луткарска игра", коју је компоновао Пеђа Харт, извела је Јована Бојанић.

У пратећем програму Фестивала одржано је и Сценско читање награђеног луткарског текста "Краљица лутка" - Исмета Бекрића, које су за првачиће у Источном Сарајеву уприличили чланови Драмског студија Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Осамнаести Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2017" свечано су синоћ у Источном Сарајеву отворили представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић и доајен луткарства Бранислав Милићевић Коцкица.

Током Фестивала, публици ће се представити и "Невид театар" и Градско позориште "Јазавац" Бањалука, Позориште лутака Мостар, Позориште лутака Ниш, Дечије позориште Суботица, Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин, Луткарско казалиште Мостар, Позориште "Тулевски" из Естоније, Завод федерација Љубљана и Гледалишче "Глеј" из Словеније, Луткарско позориште "Каиро" из Египта и "Отворени театар" Мостар.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, један од спонзора је и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Генерални медијски покровитељ фестивала је Радио-телевизија Републике Српске. Медијско спонзорство су прихватили и Срна и Фена", "Глас Српске", "Блиц", "Независне новине", БХРТ, БН ТВ, ОСМ, Елта и Алфа ТВ.

Извор: Срна