latinica  ћирилица
02/10/2017 |  15:17 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Академски час на Универзитету у Српској (ВИДЕО)

Најсвечанији дан за универзитете у Републици Српској, али и за будуће академске грађане почео је академским часом.
Унивезитет у Бањалуци (фото: unibl.org) -
Унивезитет у Бањалуци (фото: unibl.org)

На оба јавна универзитета почела је настава за бруцоше. Универзитет у Бањалуци богатији је за 2.216 студената, док је Универзитет у Источном Сарајеву у два уписна рока уписало 1.420 бруцоша, а резултати трећег уписног рока још нису обрађени.

Сваки од факултета бањалучког Универзитета одржао је први академски час. На заједничком, добродошлицу у нову животну фазу – студирање пожелио је и ректор бањалучког Универзитета.

- Била је велика конкуренција, али са добрим оцјенама из школе и добро урађеним пријемним испитом није било проблема, прича Марко Дујаковић, студент Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

- Ове године највеће интересовање било је на Факултету безбједносних наука, потом Факултету медицинских наука. Улажите у знање, то је инвестиција која је увијек са вама и коју не може вам нико узети било гдје да се у свијету налазите, поручује проф. др Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

Пригодно предавање одржао је и предсједник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић.

Академски час уприличен је и за 1.420 бруцоша Универзитета у Источном Сарајеву. Светом архијерејском литургијом,обредом призива Светог Духа у Светосавском храму у Фочи и благословом митрополита дабробосанског Хризостома , на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи свечано је обиљежен почетак акадамске године.

У саставу интегрисаног Универзитета у Источном Сарајеву налази се 15 факултета.

Колико њих није испунило минималну уписну квоту, биће познато након обраде резултата трећег уписног рока.

Од 58 студијских програма под окриљем Универзитета у Бањалуци, на 17 факултета, само смјер Геолошко инжењерство на Рударском факултету неће почети са наставом.