latinica  ћирилица
02/10/2017 |  15:42 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Дозволе за рад привредним друштвима из Српске (ВИДЕО)

Привредним предузећима из Републике Српске која послују на тржишту Њемачке, у Бањалуци су додијељене једногодишње дозволе за рад.
Радне дозволе - Фото: РТРС
Радне дозволеФото: РТРС

Указано је и на административне проблеме који онемогућавају боље пословне успјехе.

Дозвола за рад, на основу конкурса, издата је за 28 привредних друштава из Републике Српске. Интересовање наших привредника је удвостручено , али Српска има право на трећину , од укупно 2.000 радних дозвола колико годинама добијају сва предузећа из БиХ.

Наши радници годинама потврђују квалитет на захтјевном тржиту Њемачке, али проблем је што визирање пасоша и радне дозволе у амбасади у Сарајеву чекају и до четири мјесеца, истичу привредници. Апелују на заједничке органе БиХ да се додатно заложе за рјешење овог проблема и тако допринесу већим пословним успјесима ових, извозно оријентисаних привредних друштава.

Република Српска по том основу апсорбује 36 милиона евра, цијела бих 100 милиона од деташираних предузећа. Од тога се пуне фондови, буџет, али и прикупља новац за рјешавање социјалног статуса радника који раде у Њемачкој, истиче Спасоје Албијанић, власник привредног друштва "Монтинг монтажа".

Просјечна нето плата радника наших привредних друштава која послују у Њемачкој је од 1.500 до 2.000 евра.