latinica  ћирилица
02/10/2017 |  15:48 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Вулин: Хрватска треба превазићи своје антисрпске комплексе

Министар одбране Србије, Александар Вулин, изразио је данас наду да ће хрватска политика имати снаге да превазиђе комплексе и напусти увреде како би Београд и Загреб могли заједно да раде на рјешавању проблема Срба повратника, неисплаћених српских пензија, повратку имовине и питањима несталих.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је у писаној изјави достављеној медијима навео да, осим личних увреда, није чуо да је неко од хрватских функционера аргументима оспорио истинитост онога што он говори.

"Какви су Срби у Далмацији постали агресори када имају манастир Крку стару 700 година? Ако су Срби протерани у `Олуји` агресори зашто највећи део њих има хрватско држављансто", запитао је Вулин.

Реагујући на изјаве потпредсједника хрватског Сабора Милијана Бркића и министра одбране Дамира Крстичевића, Вулин је указао да увреде не могу да замијене аргументе. Истичући да псовке у Сабору неће учинити ништа добро ни Хрватима ни Србима, Вулин је оцијенио како изгледа да би Бркић волио да Срби не говоре истину, а да су у Хрватској тихи и непримјетни.

Потпредсједник Сабора Милијан Бркић изјавио је синоћ да је Вулин "у срцу Хрватске, на већ виђени начин" покушао да провуче "великосрпску тезу о грађанском рату" и аболира провокације српских власти које су поставиле споменик у Београду Милану Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару.

Министар обране Хрватске Дамир Крстичевић изјавио је да за Хрватску постоји само једна истина, а то је да у тој земљи није било грађанског рата, већ је то, како тврди, била "огромна, брутална, великосрпска агресија".

Извор: Независне новине