latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:18 | Аутор: РТРС

Договорена реализација захтјева Градског одбора инвалида Бањалука

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је да су разматрани захтјеви Градског одбора удружења инвалида Бањалука, те да је њихова релизација договорена на недавном састанку Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидитетом, коју је именовала Влада Српске.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

Министарство је позвало савезе, као легитимне представнике лица са инвалидитетом да наставе са конструктивним радом с циљем побољшања њиховог материјалног и друштвеног положаја.

Поводом најаве Градског одбора удружења инвалида Бањалука о организовању протестне шетње, Министарство подсјећа да је на састанку договорено да се управо на основу приједлога савеза удружења изради заједнички план приоритета у рјешавању питања значајних за ову популацију, који су много шири од три захтјева која овај Градски одбор наводи.

"Имајући у виду наведено, нејасан је мотив овог Градског одбора за такве активности, као и чињеница да његово чланство није упознато о раду савеза којима припадају - Савезом глувих и наглувих, Савезом дистрофичара, Савезом параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида, Савезом слијепих и Савезом удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима", наводе из ресорног министарства.

Министарство као и Радна група за унапређење положаја лица са инвалидитетом отворени су и спремни на сарадњу са представницима лица са инвалидитетом, те путем заједничког рада то и доказују.

"Међутим, нисмо спремни да се упуштамо у разматрање међусобних односа или ривалства између појединаца у поменутим удружењима", поручују из ресорног министарства.

Министарство здравља и социјалне заштите Српске, додаје се, ради у оквиру својих надлежности и редовно потражује средства за исплату накнаде за помоћ и његу другог лица, а средства исплаћује онда када их Министарство финансија одобри.

Чланови Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидитетом су министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, предсједник и потпредсједник Савеза општина и градова Српске, као и представници свих савеза и удружења лица са инвалидитетом од јавног интереса.

Поједини медији данас су пренијели да су цивилни инвалиди града Бањалука најавили протесте због кашњења у исплатама накнада за туђу његу и помоћ.

Инвалиди из седам бањалучких удружења незадовољни су и Правилником за ортопедска помагала, те траже измјене Закона о социјалној заштити Српске и увођење личних инвалиднина за лица са инвалидитетом.

Извор: СРНА