latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:23 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Београд- Почела манифестација "Радост Европе"

Карневалом од Трга Републике до Калемегдана данас је у Београду почела манифестација "Радост Европе" у којој учествује око 500 малишана из 16 европских земаља и делегација деце из Кине.
Београд- манифестација "Радост Европe" - Фото: Screenshot
Београд- манифестација "Радост Европe"Фото: Screenshot

Манифестација се одржава под слоганом "Свако дијете има крила" и трајаће до 5. октобра, а свечано је отварена на  Калемегдану, код споменика Побједник.

Београд је тако по 48. пут постао дјечја престоница Европе.

- Ова манифестација је специфична по томе што су дјеца која долазе у Београд смјештена код својих вршњака, а тако се рађају пријатељства која остају често и за цио живот. Када би неко написао књигу о пријатељствима која се рађају на овој манифестацији сигуран сам да бисмо нашли заиста дивне приче и зато је ова манифестација посебна - рекао је градски менаџер Горан Весић.

Овогодишњу манифестацију организовао је Дјечји културни центар Београда, под покровитељством Градске управе града Београда и Секретаријата за културу. Дјеца из 17 београдских основних школа угостили су у својим домовима вршњаке из Бјелорусије, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Кине, Литваније, Македоније, Молдавије, Њемачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Турске и Украјине. Учествујући у манифестацији, дјеца добијају могућност да се међусобно упознају и успоставе пријатељства.

Извор: Агенције