latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:25 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Влада Србије дала гаранције за генерала Младића

Влада Србије дала је данас гаранције за пуштање генерала Ратка Младића из притвора Хашког трибунала на лијечење у Србију, рекао је Срни адвокат Саша Лукић.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Он је навео да су гаранције Владе достављене данас тиму одбране посредством Министарства правде Србије.

"У гаранцијама Владе гарантује се да ће, у случају да генерал буде привремено пуштен на слободу по одлуци судског вијећа, а у вријеме боравка на територији Србије, Србија поштовати све налоге судског вијећа како би се генерал у свако време могао по налогу вијећа појавити пред Трибуналом", рекао је Лукић.

Он је навео да одбрана ради на прикупљању документације која ће се налазити у захтјеву судском вијећу Трибунала за пуштање Младића на привремену слободу ради лијечења у Србији и да преостаје још да се обезбиједи мишљење љекара који ће прегледати генерала.

Лукић је оцијенио да би крајем октобра љекари требало да посјете генерала Младића у Хагу, гдје ће га прегледати и упознати се о љекарској документацији, те указао да термин зависи од тога колико ће брзо управа притворске јединице у Хагу обезбиједити дозволу и услове за рад љекарском тиму.

Он је истакао да ће, након добијеног љекарског мишљења, хитно бити упућен захтјев за пуштање генерала на привремену слободу ради лијечења, јер "здравствено стање генерала Младића не трпи било каква одгађања".

"Чим љекари буду прегледали генерала Младића и написали извештај о здравственом стању, имаћемо комплетирану документацију и захтев за пуштање на привремену слободу ради лечења у Србији биће промптно предат", рекао је Лукић.

Извор: СРНА