latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:39 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежава се "Дјечија недјеља" (ВИДЕО)

Широм Српске обиљежава се "Дјечија недјеља" под слоганом Дјечији свијет, мој свијет.
Недјеља дјетета - Фото: РТРС
Недјеља дјететаФото: РТРС

Први дан обиљежен је низом едукативно-информативних и креативних садржаја на тему положаја и права дјетета. Из Министарства здравља и социјалне заштите поручили су да ће Влада Српске учинити све за побољшање статуса дјеце са потешкоћама у развоју. Из удружења траже увођење личне инвалиднине.

У Савезу слијепих кажу да слабовида и глувонијема дјеца у Српској, њих око 100 узраста до 18 година,  тренутно, имају проблем са школовањем. Од надлежних траже да се посвети више пажње овој категорији. 

Из Владе Српске поручују да би Стратегија за унапређење друштвеног положаја за лица са инвалидитетом, која је у припреми, требало да ријеши проблеме ове популације.

Због проблема у оквиру усвајања, хранитељства, издвајања дјеце из порордице и њиховог адекватног збрињавања, неопходна је и измјена Породичног закона.

Ради побољшања положаја дјеце и омладине са сметњама у развоју приједорски Центар за социјални рад, у сарадњи са Градском управом, додијелио је ваучере од стотину марака за двадесет породица која имају дјецу са сметњама у развоју.

Дјечија недјеља у Мркоњић Граду, обиљежава се низом садржаја.

На Тргу испред Културног центра "Петар Кочић" одржан је богат програм, кључеви Мркоњић Града уручени су Ивани Лазендић.

Кључеви Зворника у наредних седам дана повјерени су Богдану Пепићу ,који ће са својим другарима симболично управљати градом.

У Српцу су најмлађи из предшколске установе "Наша радост" и Удружења дјеце и родитеља са посебним потребама "Извор" организовали пригодни програм.