latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:40 | Аутор: РТРС

Нови пораз естаблишмента - "каубој" јаше за амерички Сенат

Широм САД и даље траје "фактор Трамп" - на изборима почињу да побјеђују кандидати које не протежира страначки врх, већ такозвани аутсајдери, на које нико озбиљно не рачуна прије гласања.
Сенат САД - Фото: Screenshot
Сенат САДФото: Screenshot

Посљедњи такав случај су избори унутар Републиканске странке у савезној држави Алабама, традиционално окренутој "црвенима" /републиканцима/ - побједа "судије-каубоја" Рона Мура над фаворитом врха странке, уходаним вашингтонским политичаром Лутером Стрејнџом.

Упркос подршци потпредсједника САД Мајкла Пенса и формалној подршци самог лидера САД Доналда Трампа, те кампањи вриједној 30 милиона долара, Стрејнџ није успио.

Кандидат републиканца за упражњено мјесто у америчком Сенату постао је Мур, који је за своје представљање потрошио десет пута мање новца, али је, истовремено, добио осам одсто гласова више.

Врх Републиканске странке посебно је погодила чињеница да је подршку Муру дао Стивен Бенион, контроверзни идеолог изборне кампање Доналда Трампа, коме се Трамп, под притиском самог вашингтонског естаблишмента и врха своје странке, морао захвалити за сарадњу.

Бенион је, након пребројавања гласова, поручио пред новинарима да се сада види "ко је суверен - народ или новац!".

Мур, коме нико из самог врха републиканаца није желио да пружи подршку, својевремено је као судија Врховног суда савезне државе Алабама одбио да из суднице избаци таблицу са десет божијих заповјести, а противио се и легализацији геј бракова.

Како наводе политички портали, Мур је на своју изборну партијску конвенцију стигао обучен као каубој, јахао је коња и нон-стоп махао револвером, да би подсјетио на закон који Американцима омогућава да носе оружје као знак слободе и заштите.

Након шокантног пораза, Стрејнџ је признао да у САД влада "политичко окружење са којим се до сада није суочио", те да "владају политички вјетрови веома тешки за разумијевање".

Лидер САД Доналд Трамп експресно је на "Твитеру" честитао побједу Муру и свом некадашњем изборном стратегу Бениону, уз свој изборни слоган: "Да Америка поново постане велика", показујући "за које му идеје срце заиста куца", напомињу аналитичари.

Ријеч је о још једном у низу политичких пораза републиканских кандидата који су из средишта вашингтонске бирократије.

Дио аналитичара напомиње да су такви кандидати све мање омиљени међу партијским бирачима и чланством, јер је обичним гласачима досадило да гледају своје представнике који у Сенату често држе страну Демократској странци и гласају за ствари које њихова изборна база не подржава.

Да су се ствари отеле контроли међу "црвенима" /републиканцима/ показује и изненађујућа најава сенатора Боба Кокера из Тенесија, који предсједава Одбором за спољне послове и често оштро иступа против Трампа, да се неће кандидовати за нови мандат наредне године.

Пораз Лутера Стрејнџа, којег су Мурови и Бенионови сљедбеници називали "створењем из мочваре", вашингтонског лобисте са јаким везама у системским круговима, отворио је врата за наставак "политичког реновирања" Републиканске странке.

Прво су досадашњи и "већ виђени" нови републикански лидери поражени у дуелу са Доналдом Трампом, да би сада њихови фаворити губили од "другог ешалона" Трампових присталица који све мање пристају на закулисне компромисе у Вашингтону.

Извор: СРНА