latinica  ћирилица
02/10/2017 |  17:07 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Предсједник Грчке обратио се скупштини Србије

Предсједник Грчке Прокопиос Павлопулос обратио се данас Скупштини Србије и истакао да је грчко-српска сарадња заснована на борби за два велика идеала - слободу и независност два народа, што је посебно значајно у ово осјетљиво вријеме за Европу и свијет, а посебно за регион Балкана.
Београд - Вучић и Павлопулос, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Београд - Вучић и Павлопулос, конференција за новинареФото: СРНА

- Тако су почели да се развијају наши односи и тако је Грчка стала уз Србију када јој је била потребна - рекао је Павлопулос у говору у Скупштини, коме је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава 150 година од потписивања споразума о пријатељству и сарадњи Србије и Грчке и истакао да двије земље и данас имају заједнички пут на Балкану, који је важно подручје за Европу.

- Ми то знамо и морамо бити свјесни визије коју имамо, јер је она изнад нас самих као народа. Зато данас сарађујемо имајући у виду велике вриједности и циљеве - сарађујемо у циљу безбједности, стабилности, међународног легитимитета, посебно у нашем региону и то су основи на којима се заснива сарадња - рекао је Павлопулос.

Оцијенио је да регион Балкана треба да буде подручје стабилности, безбједности и поштовања међународног легитимитета.

Павлопулос је захвалио на указаној части да се обрати у Скупштини Србије и навео да је говорио без формалности уз поштовање које приличи великом српском народу који сада води борбу како би заштитио свој интерес, историју и перспективу за прикључење великој европској породици.

Он је указао да се до свих рјешења мора доћи поштујући међународно право које се не смије селективно примјењивати, као и европске вриједности и правила.

Извор: СРНА