latinica  ћирилица
02/10/2017 |  17:22 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Загреб протестује због споменика мајору Тепићу

Министарство спољних послова ХР уложило је оштар протест амбасадорки Србије Мири Николић поводом откривања споменика мајору ЈНА Милану Тепићу у Београду.
Херој Милан Тепић добио споменик у Београду (Фото: Promo/Ministarstvo odbrane Srbije) -
Херој Милан Тепић добио споменик у Београду (Фото: Promo/Ministarstvo odbrane Srbije)

"Откривање споменика 'народном хероју ослободилачког рата' мајору Тепићу, уз високе државне почасти, потврђује да Република Србија и даље није спремна да се суочи с прошлошћу и својом улогом у крвавом распаду бивше СФРЈ", оцјењује хрватско министарство.

У саопштењу је упозорено на "неприхватљивост оваквих одлука и потеза српских власти, које су у супротности с настојањима Републике Хрватске да, без обзира на не тако давну агресију Републике Србије и ЈНА на Републику Хрватску, гради добросусједске односе".

Министарство спољних и европских послова Хрватске подсјећа да је мајор ЈНА Милан Тепић, 29. септембра 1991. године изазвао експлозију 170 тона муниције и минско-експлозивних средстава у војном складишту на Барутани у Бјеловару.

"Његова намјера је била изазивање експлозије цијелог складишта која би, да га у томе суманутом науму нису спријечили херојски хрватски бранитељи, цијели град Бјеловар сравнила са земљом. Том приликом погинула су једанаесторица хрватских бранитеља", пише у саопштењу Министарства.

Министарство је подсјетило да је још у марту ове године изразило свој оштар протест поводом доношења закључка Владе Србије о подизању и финансирању споменика мајору Тепићу.

Извор: БЕТА