latinica  ћирилица
02/10/2017 |  17:39 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Лут фест- Одиграна представа "Оловни војник и балерина"

Позориште лутака из Ниша, у оквиру званичног програма 18. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2017, данас је у Источном Сарајеву, одиграло двије представе за малишане под називом "Оловни војник и балерина".
Источно Сарајево- Лут фест - Фото: СРНА
Источно Сарајево- Лут фестФото: СРНА

Ова представа рађена је по мотивима Ханса Кристијана Андерсена, у режији и драматизацији Дарка Ковачовског.

- Ова прича говори о томе да када пада ноћ, у полумраку, на једном прашњавом тавану играчке оживљавају. Долазак порцуланске балерине пробудио је њихове духове. Она је је освојила срце храброг војника, али на његову несрећу, привукла је и пажњу господара таванског простора, генерала Козје ноге - каже извршни продуцент Лут феста Александра Митрић Штифанић.

У преиспитивању своје храбрости, додаје она, оловни војник суочава се са питањем да ли ће успјети да сачува љубав своје изабранице и чистоту духа.

У оквиру пратећег програма Лут феста 2017, Позориште лутака из Ниша одиграће сутра ову представу и за ученике основних школа "Пале" и "Србија" у Културном центру Пале.

У оквиру редовног фестивалског програма, сутра пријеподне предвиђено је извођење представе аутора Неџада Максумића "Принц из моје улице", Позоришта лутака из Мостара, док ће у поподневним часовима бити одигране двије представе Завода Федерација Љубљана и Гледалишча "Глеј" под називом "Луда шума", чију режију потписују Ајда Рос и Петер Кус.

За сутра су плану и три радионице - Креативна едукативна радионица "Израда и презентација 3Д сценографије за луткарско позориште", под вођством Јована Царана, који ће одржати и креативну радионицу за израду и анимацију марионета, док ће креативну луткарску радионицу "Лисице и гавран" предводитри мајстор за израду лутака Тибор Фараго и драмски педагог Татјана Паскаш.

Извор: СРНА