latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:12 ⇒ 03/10/2017 | 09:12 | Аутор: РТРС

Пароди: Дефицит Српске за 2016. није 170 милиона већ је 35 до 40 милиона КМ

Са тачке гледишта ММФ-а остају подаци о дефициту Републике Српске у износу од 35 до 40 милиона марака, а не 170 милиона како је написао главни ревизор Републике Српске, рекао је Франциско Пароди, резидентни представник те мисије у БиХ.

У интервјуу за "Независне новине" о стању продуженог аранжмана ММФ-а, он је прецизирао да су финансијски извјештаји за 2016. годину које су доставиле власти Републике Српске њиховој мисији тачни.

Он је појаснио да су извјештаји министра финансија Српске Зорана Тегелтије и главног републичког ревизора Душка Шњеготе потпуно различити, али да се документ ревизора није односио на извршење буџета, нити на стање финансија у Српској.

"Оно око чега се оспоравају Тегелтија и Шњегота је рачуноводствена метода. Ријеч је о интерпретацији локалног закона о томе како се поједине трошковне ставке књиже. Ми нећемо улазити у детаље који се односе на локално законодавство. Ми смо погледали Извјештај о извршењу буџета и ревизорски извјештај и закључили да се извјештаји Министарства финансија поклапају с нашима. То значи да су извјештаји власти Српске за нас и даље валидни", додао је Пароди.

Говорећи о акцизама, Пароди је поновио да је повећање акциза потребно ради финансирања изградње аутопутева и путева у наредној години што је, како је нагласио, од изузетне важности за БиХ јер ће новац улажен у инфраструктуру побољшати економију и отворити нова радна мјеста. Осим тога, како је рекао, аутопутеви ће БиХ повезати с Европом и учинити је атрактивнијом за улагаче, снизити трошкове транспорта и повећати конкурентност. 

Нагласио је да ММФ неће дати кредит док се не испуне сви услови и док Мисија не обави увид у њихово испуњавање.

"Трогодишњи програм је и даље ту, али мораћемо поново преговарати преглед који смо договорили прошлог новембра", закључио је Пароди.

Извор: Независне новине