latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:39 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Лоши резултати Савјета министара БиХ (ВИДЕО)

Лоши резултати рада бх власти, уз много обећања, а мало учињеног.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Предњачи Савјет министара, који се мјесецима на сједницама бави извјештајима, меморандумима и информацијама. Најмање оним што му је и приоритет – разматрањима законских приједлога.

Неефикасност Савјета министара најбоље поткрепљује чињеница да је за пола године утврдио свега осам различитих закона, не укључујући сет од четири закона о акцизама који је двапут доживио фијаско у бх парламенту. А по њиховом властитом плану, до краја године требало би да утврде још недостижних 37 закона.

- Неколико посљедњих сједница Савјета министара није уопће било разматраних нити утврђених закона што значи да би Савјет министара, а и Парламентарна скупштина, јер неефикасност и неучинковитост Савјет министара свакако утиче и на ПС БиХ, би требало радити такорећи даноноћно, у сталним засједањима како би покушали надокнадити све оно што је изгубљено, каже Ивица Ћавар, Центри цивилних иницијатива.

Такав рад бх власти бајка је и за непопраљиве оптимисте. Предизборна кампања увелико је кренула, а распад парламентарне већине на бх нивоу потврдило је одбијање извјештаја о раду Савјета министара у Представничком дому, што је довело до захтјева опозиције за преиспитивање подршке предсједавајућем Денису Звиздићу. У Дому народа извјештај се провукао, а прозвани се на критике не обазиру.

- Савјет министара наравно има и легалитет и легитимитет да настави радити свој посао и ми ћемо конзистентно, вриједно, истрајно радити и даље на реализацији ова четири приоритета, Тпоручио је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ

Како вриједно и истрајно ради Савјет министара довољно говори и чињеница да ће се, уколико колегијум оба дома испоштује закључак Представничког, његово функционисање наћи под лупом парламентараца 24. октобра. Међутим, због укупне ситуације многи сматрају да до избора неће доћи до новог Савјета министара.

- Иако то можда за нас представља један шизофрен дио политике у БиХ, да ће вјероватно Савјет министара наставити радити као што ради до сада, каже је Аднан Хускић, политички аналитичар (септембар 2017).

А како се радило у овој години, не даје нимало оптимизма.

- Видљиво је оно што ЦЦИ годинама истиче дисфункционалност државне власти, јер не знам како другачије објаснити ситуацију да законе које утврди Вијеће министара, пошаље их у процедуру ПС БиХ,да исти буду одбијени у једном или другом дому парламента БиХ, па ми смо имали у првих пола године само два донесена закона у ПС БиХ, а одбијено је седам закона или три и по пута више што је негативна специфичност БиХ, каже Ћавар.

Јако лошу реализацију на законодавном плану прати и застој на европском путу што потврђује и вишемјесечно пробијање сопственог рока за одговоре на европски упитник. Много ријечи и обећања, а мало дјела – ништа ново у БиХ.