latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:55 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Каталонија и Европа послије референдума; Какве ће бити посљедице? (ВИДЕО)

Каталонска влада, која је прогласила побједу опције за независност на спорном референдуму, сада треба да донесе одлуку шта ће бити њен сљедећи корак, пошто шпанске власти одбацују резултате изјашњавања.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Огласила се и Европска комисија - ставом да референдум у Каталонији није легалан, али и позвала шпанску владу да отвори дијалог. У Барселони и другим градовима Каталоније - протести.

Док се многи питају шта ће из свега произаћи, већина аналитичара се слаже да сценарија за расплет има више. Упозоравају да је референдумом, на којем се 90 одсто гласача опредијелило за отцјепљење, припремљен терен за одлучујући обрачун Мадрида и покрајине која представља индустријски и туристички центар Шпаније.

- Питате ли је ли обвезујући јучерашњи референдум? Да, наравно, то је обвезујуће, не можемо бити јаснији. Стекли смо право да будемо признати, да будемо поштовани и да нас чују, каже Карлес Пуџдемон, каталонски предсједник.

Док каталонски званичници оптужују шпанску полицију за бруталност и репресију, а шпанску државу да је "срамота Европе", обећавши да ће се жалити Европској унији због кршења људских права током гласања, шпанска влада захвалила је националној полицији на "одлучној и сразмјерној интервенцији".

- Постоје слике које се приказују, неке од њих су стварне, неке од њих нису, али у сваком случају оно што су полицијске снаге чиниле било је реаговати на људе који их спречавају да раде оно што су им судови и судије наложили да раде, напомиње Алфонсо Дастис, шпански министар иностраних послова.

Високи комесар за људска права Уједињених нација Зеид Рад ел Хусеин поручио је шпанским властима да непристрасно и темељно истраже насиље на каталонском референдуму. Портпарол каталонске владе Хорди Туруљ изјавио је да не искључује могућност да ће се шпанска држава позвати на члан 155 шпанског Устава, који омогућава централној власти да обустави самоуправу у региону, као ни хапшење чланова каталонске извршне власти. Европска комисија је саопштила да референдум у Каталонији није легалан.

- Према шпанском уставу, јучерашњи избори у Каталонији нису били правни, јер је за Европску комисију, како је предсједник Јункер опет рекао, то унутрашња тема Шпаније, која мора бити у складу са уставним поретком Шпаније, поручује Маргитис Схинас, портпарол Европске комисије.