latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Нова траса аутопута удвостручила промет на наплатним кућицама (ВИДЕО)

Након свечаног отварањa дионице аутопута "9. јануар", нове километре данас тестирају и грађани.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Зато се рекорди биљеже и на наплатним кућицама, гдје је промет само током јучерашњег дана био дупло већи.

Дио возача, ипак, покушава да избјегне плаћање путарине. Истражили смо да ли им се то исплати.

Брже до циља, уз боље услове за вожњу – тако грађани оцјењују нових десет километара ауто-пута "9. јануар" од Маховљана до Друговића.

Даље се већ наставља, и то према Прњавору како би се на прољеће наредне године увезао комплетан ауто-пут "9. јануар". У Аутопутевима Српске кажу - пуштање у рад нове дионице за мање од 24 сата показало је добре резултате.

- Број возила, ако се гледа пресјек по сатима, са задовољством могу рећи и преко 50% више возила имамо за почетак. Још не можемо да упоредимо некакве цифре на нивоу 24 сата, нагласио је Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

Многобројне су предности пуштања у рад нове дионице ауто-пута, првенствено јер се у употребу враћа Маховљанска петља, као један од највећих објеката у Републици Српској, чиме се омогућава континуиран транзитни саобраћај по аутопуту од Градишке до Друговића, у дужини од око 40 километара. Јутарње и послијеподневние гужве у центру Лакташа, којима смо свједочили претходних мјесеци, сада би требале постати прошлост.

Наплата путарине, ипак је највећа недоумица грађана. Надлежни се надају да ће без обзира на путарину, по киши или снијегу, грађани изабрати нову дионицу како би се избјегле оштре кривине на старом путу у Тутњевцу. На улазима у Лакташима и Друговићима, наплата се тренутно не врши.

- Возила која из Прњавора иду за Бањалуку или из Бањалуке за Прњавор ауто-путем пролазе кроз Јакуповце и плаћају 2,5 КМ путарине. Једино возила која улазе и излазе у Друговићима и Лакташима не плаћају, напомиње Топић.

Комплетан систем требало би да буде увезан пуштањем у рад преосталих 25 километара до Прњавора. Многи возачи, како би избјегли плаћање путарине, и сада радије бирају гужву кроз Лакташе.

Буду ли се стварале велике колоне, наплата би због тога могла почети и прије прољећа на улазима у Лакташима и Друговићима.